На 6 февруари SpaceX успешно изстреля ракетата от тежък клас Falcon Heavy. Това бе първото успешно изстрелване на ракета за последните 30 години, която може да изведе в космоса 30 тона полезен товар.

Това е и първото в историята на космонавтиката изстрелване на тежка ракета, създадена от частна компания. Илън Мъск успя успешно да приземи двете от общо трите първи степени. Тяхното едновременно и синхронно кацане стана един от най-ярките епизоди от триумфалното изстрелване на новата свръхтежка ракета.

Falcon Heavy използва три свързани първи степени на ракетата Falcon 9 и към днешен ден това е най-мощната действаща тежка ракета в света.

Falcon Heavy може да изведе в ниска орбита около Земята 64 тона полезен товар, в геостационарна орбита – 26,7 тона, до Марс – 16,8 тона, до Плутон – около 3,5 тона. Най-мощната до днешен ден ракета Delta-IV Heavy може да изведе в ниска околоземна орбита 27 тона полезен товар – тоест, Falcon Heavy е два пъти по-мощна. От финансова гледна точка, едно изстрелване на новата тежка ракета Falcon Heavy струва 90-120 милиона долара, докато стартът на Delta-IV Heavy струва 170-400 милиона долара. С други думи, Илън Мъск създаде ракета, който може да изведе в космоса двойно повече полезен товар при една четвърт до половината от цената на конкурентите.

В интервю за CNBC Мъск отбеляза, че за създаването на Falcon Heavy са изразходвани общо около $500 милиона. Това са собствени средства на компанията. Не са използвани никакви пари на данъкоплатците или схеми за набиране на финансови средства.

Falcon Heavy не е най-мощната ракета в историята на космонавтиката. Така например, Saturn V можеше да изведе в космоса 145 тона и тази ракета се използваше в лунната програма на НАСА. Създадената от СССР ракета „Енергия“ можеше да изведе до 110 тона. Но тези ракетни програми отдавна са прекратени.

Falcon Heavy е модулна ракета. Тя е съставена от три добре утвърдени първи степени на Falcon 9 и една втора степен. Тя се откъсва от Земята с помощта на 27 едновременно работещи ракетни двигателя Merlin. При този първи старт на Falcon Heavy, двата ускорителя вече бяха използвани. Днес, след приключването на мисията, именно възстановените ускорители успешно се завърнаха и тяхното синхронно кацане стана един от най-ярките епизоди от триумфалното изстрелване на новата тежка ракета.

След кацането, Мъск прегледа кацналите бустери и каза, че могат да се използват още веднъж.

По време на директното предаване, връзката с централния блок се изгуби. Централният ускорител трябваше да кацне на плаваща платформа в Атлантическия океан. Малко по-късно Мъск съобщи, че поради недостиг на ракетно гориво, централният бустер не е могъл достатъчно да намали скоростта си и да извърши меко кацане. Централната първа степен се е забавила само до 480 км/ч и е паднала на около 90 метра от платформата. „Цялата палуба е засипана с отломки“ – каза Мъск.

Полезният товар на Falcon Heavy бе личният електромобил на Илън Мъск Tesla Roadster, зад волана на който бе поставен манекен със скафандър на SpaceX. На дясното рамо на манекена бе поставена камера, която в реално време излъчи наистина епичното събитие.

Освен манекена, в електромобила е поставен 5D диска на Arch Mission Foundation, на който е записан гениалният цикъл книги „Фондацията“ на Азимов. Това са книгите, оказали най-голямо влияние върху Мъск.

Малко по-късно, Мъск показа в реално време в YouTube, видеото от камерата на манекена Starman. И да, както бе обещано, звучеше David Bowie — Life on Mars.

Орбитата на космическия апарат с манекена е хелиоцентрична и при полета си той ще премине близко до Марс.

Изстрелването на Falcon Heavy бе едновременно наблюдавано в YouTube от над 2,3 милиона души. Въпреки неуспешното кацане на централния бустер, изстрелването надмина всички очаквания. Илън Мъск също се вълнуваше и каза пред CNN, че „това ще бъде или най-великото изстрелване на ракета, или най-доброто шоу с фойерверки„.

Мъск добави: „Ракетата може да изпрати полезен товар до Плутон. Или може да долети до Луната„. Основателят и генерален директор на SpaceX счита, че успешното изстрелване на Falcon Heavy няма да остави никакви шансове на конкуренцията.

А през тази година можем да очакваме още две изстрелвания на Falcon Heavy – първото е поръчано от Саудитска Арабия, а второто – от ВВС на САЩ.

Илън Мъск и SpaceX наистина създават историята пред очите ни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари