На 6 февруари SpaceX успешно изстреля ракетата от тежък клас Falcon Heavy. Това бе първото успешно изстрелване на ракета за последните 30 години, която може да изведе в космоса 30 тона полезен товар.

Това е и първото в историята на космонавтиката изстрелване на тежка ракета, създадена от частна компания. Илън Мъск успя успешно да приземи двете от общо трите първи степени. Тяхното едновременно и синхронно кацане стана един от най-ярките епизоди от триумфалното изстрелване на новата свръхтежка ракета.

Falcon Heavy използва три свързани първи степени на ракетата Falcon 9 и към днешен ден това е най-мощната действаща тежка ракета в света.

Falcon Heavy може да изведе в ниска орбита около Земята 64 тона полезен товар, в геостационарна орбита – 26,7 тона, до Марс – 16,8 тона, до Плутон – около 3,5 тона. Най-мощната до днешен ден ракета Delta-IV Heavy може да изведе в ниска околоземна орбита 27 тона полезен товар – тоест, Falcon Heavy е два пъти по-мощна. От финансова гледна точка, едно изстрелване на новата тежка ракета Falcon Heavy струва 90-120 милиона долара, докато стартът на Delta-IV Heavy струва 170-400 милиона долара. С други думи, Илън Мъск създаде ракета, който може да изведе в космоса двойно повече полезен товар при една четвърт до половината от цената на конкурентите.

В интервю за CNBC Мъск отбеляза, че за създаването на Falcon Heavy са изразходвани общо около $500 милиона. Това са собствени средства на компанията. Не са използвани никакви пари на данъкоплатците или схеми за набиране на финансови средства.

Falcon Heavy не е най-мощната ракета в историята на космонавтиката. Така например, Saturn V можеше да изведе в космоса 145 тона и тази ракета се използваше в лунната програма на НАСА. Създадената от СССР ракета „Енергия“ можеше да изведе до 110 тона. Но тези ракетни програми отдавна са прекратени.

Falcon Heavy е модулна ракета. Тя е съставена от три добре утвърдени първи степени на Falcon 9 и една втора степен. Тя се откъсва от Земята с помощта на 27 едновременно работещи ракетни двигателя Merlin. При този първи старт на Falcon Heavy, двата ускорителя вече бяха използвани. Днес, след приключването на мисията, именно възстановените ускорители успешно се завърнаха и тяхното синхронно кацане стана един от най-ярките епизоди от триумфалното изстрелване на новата тежка ракета.

След кацането, Мъск прегледа кацналите бустери и каза, че могат да се използват още веднъж.

По време на директното предаване, връзката с централния блок се изгуби. Централният ускорител трябваше да кацне на плаваща платформа в Атлантическия океан. Малко по-късно Мъск съобщи, че поради недостиг на ракетно гориво, централният бустер не е могъл достатъчно да намали скоростта си и да извърши меко кацане. Централната първа степен се е забавила само до 480 км/ч и е паднала на около 90 метра от платформата. „Цялата палуба е засипана с отломки“ – каза Мъск.

Полезният товар на Falcon Heavy бе личният електромобил на Илън Мъск Tesla Roadster, зад волана на който бе поставен манекен със скафандър на SpaceX. На дясното рамо на манекена бе поставена камера, която в реално време излъчи наистина епичното събитие.

Освен манекена, в електромобила е поставен 5D диска на Arch Mission Foundation, на който е записан гениалният цикъл книги „Фондацията“ на Азимов. Това са книгите, оказали най-голямо влияние върху Мъск.

Малко по-късно, Мъск показа в реално време в YouTube, видеото от камерата на манекена Starman. И да, както бе обещано, звучеше David Bowie — Life on Mars.

Орбитата на космическия апарат с манекена е хелиоцентрична и при полета си той ще премине близко до Марс.

Изстрелването на Falcon Heavy бе едновременно наблюдавано в YouTube от над 2,3 милиона души. Въпреки неуспешното кацане на централния бустер, изстрелването надмина всички очаквания. Илън Мъск също се вълнуваше и каза пред CNN, че „това ще бъде или най-великото изстрелване на ракета, или най-доброто шоу с фойерверки„.

Мъск добави: „Ракетата може да изпрати полезен товар до Плутон. Или може да долети до Луната„. Основателят и генерален директор на SpaceX счита, че успешното изстрелване на Falcon Heavy няма да остави никакви шансове на конкуренцията.

А през тази година можем да очакваме още две изстрелвания на Falcon Heavy – първото е поръчано от Саудитска Арабия, а второто – от ВВС на САЩ.

Илън Мъск и SpaceX наистина създават историята пред очите ни.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

БГ разбирачите дето казвахте че ще е неуспешен полета,къде сте 😀 😀 😀 😀

123
123

Се ще измислят за какво да хейтят 🙂

Да бъдем хора
Да бъдем хора

Те ще напишат, че всичко е измислено в Невада, CGI и т.н. Асоциални, психопатични, неонацисти, които не са направили нищо в живота и обвиняват света за собствения им провал и неуспех.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Тотална Мъсквизация! YES!!! 😀 😀 😀 😀

Да бъдем хора
Да бъдем хора

@Tpye Macedonec, да имаш идоли е грях, но да имаш добри примери като Гейтс, Джобс, Мъск, Зукърбърг и много други е хубаво. Тези хора пишат история, а историята няма да помни хейтърите. Хора, които мразят, хора които отричат, хора които плюят, това са плъховете, които няма да оставят следа. НЕКА ПРОМЕНИМ СВЕТА СЕГА!

GalaxyNote8
GalaxyNote8

Изчакайте само да видите новата ракета на НАСА следващата година да видите какъв товар ще може да изнася

Труе Macedonec
Труе Macedonec

NASA се опитват с тази ракета да направят нещо бюджетно и изглежда ще се изложат. Твърдо-горивните бустери са отживелица. Обаче имат най-издържания и завършен кораб, който бие разработките на Мъск и руснаците. Което в никой случай не е утешителна награда.

GalaxyNote8
GalaxyNote8

Е ще видиш, че ще е по добра от Фалкона, НАСА са на върха

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Така е, все още са на върха. Поне ако/докато корпоративните интереси не ги съсипят.

Пенчо Питанката
Пенчо Питанката

Хммм… Не съм сигурен да вярвам ли на видеото?!?!?! Нали уж земята е плоска?!?!?! Токлова доказателства за това има във форума. Тоя Мъск направо ме хвърли в оркестъра…

Nikolai
Nikolai

Плоска е да,отиди сега до ръба и се хвърли от там.

Иван
Иван

Да, така е, защото е казано с чувство за хумор. Плоска е за руските тролове и те наистина дават доказателства безброй всеки ден.

Кольо
Кольо

Бравос бе, Мъския! 🙂

Щрос
Щрос

Точно ти ли бравосваш бе плюнко?

Иван
Иван

Троле, какво става бе? Ти дето толкова мразиш американците и обичаш на руснаците рублите… То ги фъкаш, то ги плашиш с агентстването ти на руските служби… Как руския байкал процесор ти е позволил да пуснеш такива скверни слова в нета? Въх, какво става тука? Да не би някой да се подиграва с честа на руския патриот?

123456789
123456789

лелел луда работа…браво евалата…

Козар от Долно Чапръчане
Козар от Долно Чапръчане

То едни други апапи бяха се снимали как се шматкат по лунната повърхност,ама после се оказа че не било баш тъй!?! Ся пък тия ми прожектират някакви мултфилми-абе зарежи! Толкова милиони за да изпратят един ел.таралясник незнайно къде и защо за две минути?!? Аре бегай,нема нужда!!!

Иван
Иван

Ми нема нужда я. Ей ти я козата, действай я. Или не е баш тъй? Имаш си две значи: Първанка и Зорка.
А и за какво ти е електромобил след като не знаеш значението и на думата електро и на думата мобил.