SpaceX успешно изведе в орбита апаратура за МКС и прототипа на сателит-танкер

2
687

SpaceX изстреля вчера към Международната Космическа Станция ракетата Falcon 9 с товарния космически кораб Dragon. Той ще достави в МКС храна и различни предмети за екипажа. Ней-необичайният товар е сателитът-танкер, с който ще бъдат проведени първите експерименти за прехвърляне на ракетно гориво в космоса, от един резервоар към друг. Резултатите ще бъдат използвани за изграждането на орбитална станция за зареждане на ракетно гориво. Традиционно, всичко се показваше в YouTube в реално време.

Космическият кораб изведе в орбита над два и половина тона полезен товар с апаратура, материали и инструменти за научни изследвания. Dragon трябва да се завърне на Земята през месец януари 2019 година и ще върне 11,8 тона полезен товар, включително резултатите от научните експерименти.

Понеже масата на полезния товар при тази мисия е малка, първата степен трябваше да кацне в същия космодрум. Но на последния етап тя започна да се върти около оста си и се меко се приземи във водата до брега на Кейп Канаверал. Бустерът няма особени повреди и до края продължи да изпраща телеметричните и други данни.

Малко по-късно Илън Мъск каза, че причината Falcon да пропусне целта е счупването на едната от аеродинамичните контролни повърхности. Мъск сподели, че ще започне да дублира системата за управление полета на ракетата.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Шишоgotqn Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gotqn
gotqn

Евала.

Шишо
Шишо

ааа, не така. голям неуспех е. заби се като пиян руснак в кримска бъчва с вино макар и плавно. и даже се кълдупна под водата два пъти ли беше или 10 пъти беше, но пак остана здрава. и върху водата. .. абе не мога да лъжа като руски трол и това си е. ей, как не ги е срам тия американци. нито фалират нито се излагат като руснаците според които някакъв американец им бил пробил кораба с отверка… нагло и коварно точно когато руските кагебейшници (казват им космонавти) не са си били по постовете си и не са пазили скъпоценния… Виж още »