SpaceX успешно изведе в орбита апаратура за МКС и прототипа на сателит-танкер

2
722

SpaceX изстреля вчера към Международната Космическа Станция ракетата Falcon 9 с товарния космически кораб Dragon. Той ще достави в МКС храна и различни предмети за екипажа. Ней-необичайният товар е сателитът-танкер, с който ще бъдат проведени първите експерименти за прехвърляне на ракетно гориво в космоса, от един резервоар към друг. Резултатите ще бъдат използвани за изграждането на орбитална станция за зареждане на ракетно гориво. Традиционно, всичко се показваше в YouTube в реално време.

Космическият кораб изведе в орбита над два и половина тона полезен товар с апаратура, материали и инструменти за научни изследвания. Dragon трябва да се завърне на Земята през месец януари 2019 година и ще върне 11,8 тона полезен товар, включително резултатите от научните експерименти.

Понеже масата на полезния товар при тази мисия е малка, първата степен трябваше да кацне в същия космодрум. Но на последния етап тя започна да се върти около оста си и се меко се приземи във водата до брега на Кейп Канаверал. Бустерът няма особени повреди и до края продължи да изпраща телеметричните и други данни.

Малко по-късно Илън Мъск каза, че причината Falcon да пропусне целта е счупването на едната от аеродинамичните контролни повърхности. Мъск сподели, че ще започне да дублира системата за управление полета на ракетата.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gotqn
gotqn

Евала.

Шишо
Шишо

ааа, не така. голям неуспех е. заби се като пиян руснак в кримска бъчва с вино макар и плавно. и даже се кълдупна под водата два пъти ли беше или 10 пъти беше, но пак остана здрава. и върху водата. .. абе не мога да лъжа като руски трол и това си е. ей, как не ги е срам тия американци. нито фалират нито се излагат като руснаците според които някакъв американец им бил пробил кораба с отверка… нагло и коварно точно когато руските кагебейшници (казват им космонавти) не са си били по постовете си и не са пазили скъпоценния… Виж още »