SpaceX успешно изведе в орбита още 60 сателита от системата Starlink

0
805

На 22 април 21:30 часа наше време ракетата носител Falcon 9 бе изстреляна от стартовата площадка LC-39A на Кейп Канаверал. Ракетата на SpaceX изведе в орбита още 60 мини сателита от проекта Starlink. Новата сателитна мрежа вече разполага с 420 космически апарата в орбита около Земята.

Това изстрелване бе седмото, считано от месец май 2019 година, като всеки път в орбита бяха извеждани по 60 изкуствени спътника. Сателитната мрежа Starlink е предвидена да осигури широколентов интернет достъп до всяка точка на планетата. Илън Мъск възнамерява до края на тази година да изведе в орбита достатъчно сателити, за да осигури бърз сателитен достъп до Глобалната мрежа за цяла Северна Америка. Плановете на SpaceX са към края на 2021 година да бъде осигурен интернет достъп до почти цялата повърхност на Земята.

Петнадесет минути след изстрелването на Falcon 9, групата сателити Starlink с маса по 260 кг, се отдели от втората степен на ракетата и започна да заема елиптична орбита с височина от 212 до 386 км. След това сателитите ще използват своите йонни двигатели, за да се издигнат на работна орбита с височина 550 км.

Ракетата за многократно използване Falcon 9 успешно кацна върху плаващата платформа Of Course I Still Love You (Разбира се, че още те обичам) в Атлантическия океан на около 630 км от Кейп Канаверал. Това бе нейното четвърто изстрелване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари