SpaceX успешно изстреля ракетата Falcon 9 с телекомуникационния спътник EchoStar 23

6
27

SpaceX осъществи поредното и трето за тази година успешно изстрелване на Falcon 9.

Този път ракетата изведе в орбита телекомуникационния спътник EchoStar. Това е задача от нов тип за Илън Мъск. Спътникът е много тежък – 5,5 тона и трябваше да бъде изведен в геостационарна орбита на височина 35 990 километра и в мисията не се предвиждаше завръщането и кацането на първата степен, понеже почти всичкото гориво бе използвано. Това е първото изстрелване на „Сокола“ през последните две години бе завръщане и кацане на първата степен. По време на този полет бе събрана необходимата информация и следващото подобно изстрелване на Falcon 9, планирано да се осъществи още този месец, ще бъде със завръщане и кацане на първата степен на ракетата.

Ракетата носител бе изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида. Подходящият климатичен прозорец се разкри на 16 март 2:00 часа в Западното крайбрежие на САЩ или 8:00 часа в София. Изстрелването бе планирано за 01:35 (7:35), но климатичните условия не бяха подходящи и полетът бе отложен с около половин час.

Echostar 23 е бразилски геостационарен комуникационен спътник с телевизионен транспордер за Ku диапазона и транспордери за Ka и S диапазоните за обмен на данни и мрежови услуги. Echostar 23 е проектиран за 15 години работа на геостационарна орбита.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
КалинassaАз ве аз Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Начи многоразовото използване при високи орбити няма как да бъде реализирано?
Това да не остане като играчка за туристи?

Аз ве аз
Аз ве аз
Калин
Калин

В статията пише, че тази анимация с кацането са я пропуснали. Тежък спътник, висока орбита – ползвали са цялото гориво на бустерите, за да изведат товара. Не е имало да се върнат и да кацнат.
Абе прочете ли ко пише в статията?

Калин
Калин

Прав си, моя грешка. В ситуацията аз не съм прочел правилно. Извинявам се 😀

assa
assa

Пише също, че сега са направили сметки и за следващия полет ще успеят да върнат ракетата.

Калин
Калин

Taка е, така е, моя грешка 😀