SpaceX успешно изстреля ракетата Falcon 9, участвала в две мисии преди това

2
496

Космическата компания на Илън Мъск SpaceX без проблеми изстреля ракетата Falcon 9, първата степен на която бе използвана в космически мисии през юли и октомври 2018 година.

Ракетата изведе в космоса тежкия геостационарен комуникационен сателит AMOS-17 на компанията Spacecomm. Масата на сателита е малко над 6350 кг. Извеждането в орбита на сателита с толкова голяма маса изисква много ракетно гориво и SpaceX остави бустера да изгори в атмосферата на Земята, понеже не остана гориво за кацане.

Но въпреки това, използването на една и съща първа степен в три космически мисии е ярко потвърждение на успешната реализация на концепцията за многократни изстрелвания. Бустерът е един от най-скъпите елементи на ракетата и по този начин SpaceX значително намалява цената на изстрелването на ракети и на изследването на космоса.

Що се отнася до сателита AMOS-17,то той трябва да осигури мобилна, стрийм и видеовръзка с някои региони на Близкия Изток, Африка и Европа. Той успешно достигна целта, разгърна слънчевите си панели и започна работа по план.

Въпреки че първата степен на ракетата бе изгубена, SpaceX успя да улови половината на топлинния щит с помощта на специално създаден морски кораб. Втората половина падна в океана и ще бъде вдигната и транспортирана с друг кораб. По този начин компанията още повече ще намали цените на изстрелванията.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мъск
Мъск

Нещо не чувам язвителни коментари от местните ватенки.

Dave
Dave

Еми то всико което казваха че няма да стане то стана и Мъск го направи … вече им умръзна да казват, че еди кое си нямало да стане.