SpaceX успешно изстреля ракетата Falcon 9, участвала в две мисии преди това

2
600

Космическата компания на Илън Мъск SpaceX без проблеми изстреля ракетата Falcon 9, първата степен на която бе използвана в космически мисии през юли и октомври 2018 година.

Ракетата изведе в космоса тежкия геостационарен комуникационен сателит AMOS-17 на компанията Spacecomm. Масата на сателита е малко над 6350 кг. Извеждането в орбита на сателита с толкова голяма маса изисква много ракетно гориво и SpaceX остави бустера да изгори в атмосферата на Земята, понеже не остана гориво за кацане.

Но въпреки това, използването на една и съща първа степен в три космически мисии е ярко потвърждение на успешната реализация на концепцията за многократни изстрелвания. Бустерът е един от най-скъпите елементи на ракетата и по този начин SpaceX значително намалява цената на изстрелването на ракети и на изследването на космоса.

Що се отнася до сателита AMOS-17,то той трябва да осигури мобилна, стрийм и видеовръзка с някои региони на Близкия Изток, Африка и Европа. Той успешно достигна целта, разгърна слънчевите си панели и започна работа по план.

Въпреки че първата степен на ракетата бе изгубена, SpaceX успя да улови половината на топлинния щит с помощта на специално създаден морски кораб. Втората половина падна в океана и ще бъде вдигната и транспортирана с друг кораб. По този начин компанията още повече ще намали цените на изстрелванията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари