Частната космическа компания SpaceX на 6 юли успешно изведе в орбита телекомуникационния спътник Intelsat 35e с помощта на своята ракета носител Falcon 9.

Изстрелването можеше да се наблюдава директно в YouTube. Това бе третият успешен полет за период от две седмици след предишните изстрелвания на 23 и 25 юни. Полетът бе планиран за 3 юли, но бе два пъти отложен от бордовия компютър.

Ракетата Falcon 9 със спътника на люксембургския оператор Intelsat бе изстреляна от площадката LC-39A на космическия център Кенеди във Флорида. Първата степен успешно се отдели след 3 минути (2:41), а след още 5 минути (2:46) се отдели и втората степен на ракетата и спътникът навлезе във фазата на пасивен полет. След по-малко то час спътникът успешно зае преходна геостационарна орбита.

Това изстрелване бе едно от най-тежките за SpaceX, понеже теглото на на този спътник е 5897 килограма. Това е малко по-малко от теглото на Inmarsat-5 F4 (6086 килограма) – най-тежкият спътник, изведен в орбита от SpaceX. При този полет завръщането на първата степен не бе предвидено, понеже горивото бе почти изцяло изразходвано.

От началото на тази година Илън Мъск извърши 10 успешни изстрелвания, като само 3 от тях без опит за приземяване на първата степен. SpaceX на два пъти използва вече летели първи степени на „сокола“, а в началото на седмицата успешно върна на Земята и летелият до МКС космически кораб Dragon.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари