SpaceX успя да улови част от термичния щит на Falcon Heavy

2
1250

Основната мисия STP-2 на SpaceX по извеждането на три различни орбити на 24 държавни и частни сателита с обща маса 3700 килограма успешно продължава. Двигателят на втората степен за пореден път бе задействан, за да бъдат изведени останалите сателити на предварително зададените орбити. Освен това, космическата компания на Илън Мъск приземи двата странични бустера, които вече бяха използвани през месец април тази година. Но централният ускорител не успя да се приземи точно върху морската платформа и навярно няма да може да се използва отново.

Но сега излезе информация, че SpaceX най-после е успяла да улови в океана половината от термичния щит на ракетата с помощта на голяма мрежа, поставена на специален кораб. Както обикновено, Илън Мъск съобщи това в своя Twitter акаунт.

Производството на термичния щит струва около $6 милиона или около 10% от цената на ракетата. Мъск възнамерява освен бустерите, повторно да използва и термичния щит. Към днешен ден изстрелването на ракетата Falcon 9 струва около $50 милиона. Целта на Мъск е SpaceX да започне многократно да използва първата и втората степен плюс термичния щит. Сега се провеждат изпитанията и настройките на технологиите за успешно приземяване на тези три основни компонента. При успех, цената на изстрелването на една ракета може да намалее цели 100 пъти.

Мисията STP-2 е много важна за SpaceX. Това е първият път, когато Falcon Heavy извежда в космоса военно оборудване. При това, с вече използвани бустери за по-ниска цена. По този начин Мъск може да намали цената на извеждането на военна техника в орбита и може да започне да получава военни поръчки.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Colombino
Colombino

Това не е термичен щит, а обтекател – аеродинамичен елемент, служещ да намали въздушното съпротивление. Нещо, на което разговорно бихме казали ‘спойлер’, но с тая разлика, че спойлерите при колите служат да притискат колата, а не да намаляват съпротивлението. Тировете (камионите) имат такова нещо на кабината, за да намалят въздушното съпротивление на товара.

Почти
Почти

И да и не, той изпълнява и двете функции термална и аеродинамична протекция плюс звукова протекция от силните шокови вълни при излитането и движението със свръхзвукова скорост до линията на карман. А върхът на иначе композитната структура е метален точно заради термичните натоварвания при max Q