Това е новият космически телескоп TESS, който ще бъде изведен в космоса с помощта на ракетата носител Falcon 9. Разрешението за тази мисия бе дадено от NASA, като едновременно с телескопа в орбита ще бъде изведена и друга скъпа апаратура за провеждане на космически научни мисии.

Информацията първоначално бе публикувана от изданието Space News и по-късно бе потвърдена от официалния представител на NASA Шерил Уорнър. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ще търси екзопланети с помощта на транзитен метод за наблюдение на звездите.

Разрешението за провеждането на подобна мисия се дава за всеки конкретен модел ракета, като се взема предвид, доколко успешни са били нейните предишни изстрелвания. Статистиката говори в полза на частната компания на Илън Мъск SpaceX.

Космическият телескоп на 12 февруари бе доставен в космическия център Кенеди, Флорида. Първоначално се планираше TESS да започне да търси нови звезди и планети още през месец март тази година, но изстрелването бе отложено за месец април. Мъск поиска допълнително време за най-внимателна подготовка на мисията, покривайки всички стандарти и изисквания на NASA.

Изстрелването трябва да се състои в прозореца от март до най-късно юни, понеже само през този период телескопът може да бъде изведен в необходимата орбита.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Иван
Иван
3 години

Защо хвърлят пари на вятъра американците? Със SpaseX е много скъпо, а с руските каручки е много евтино и сигурно беше казал един трол. И се бяха изредили сума „технологични“ люде да му слагат плюсчета, за туй че са съгласни с неговата мъдра, технологична и финансово обезпечьонная (как звучить по рускому, а?) констатация.

И.П.Талев
И.П.Талев
Отговор на  Иван
3 години

По добре пари за такива изледвания,отколкото за военни ракети слувещти за спалвшане.