SpaceX планира да изведе в орбита първите групи малки комуникационни сателити през следващите няколко месеца. Според Space News, това означава началото на 2018 година. Проектът предвижда 100% интернет покритие на Земята.

За плановете на SpaceX съобщи Патриция Купър, по време на изслушване в Сената, посветено на космическото замърсяване. Според този план, първите малки спътници ще бъдат изведени в орбита „през следващите няколко месеца“, а по-цялостното разгръщане на проекта ще започне през 2019 година. Само за 5 години SpaceX възнамерява да изведе в орбита 4425 сателита, работещи в Ка и Ku диапазоните. „Ще предложим услугата, когато в орбита излязат 800 сателита. Това означава 2020-2021 година“ – каза Купър.

SpaceX възнамерява самостоятелно да произвежда малките сателити в своите предприятия. Патриция Купър допълни, че всички сателити ще разполагат с лазерна оптична апаратура за връзка един с друг.

Пред Сената излезе и ръководителят компанията OneWeb Грег Уайлър, който каза, че е готов да изведе в орбита 900 апарата, но през 2019 година.

Сенатът бе заинтересуван от космическото замърсяване, което неизбежно ще се увеличи след извеждането на хиляди нови спътници. Компаниите са взели мерки. Сателитите на SpaceX могат автоматично да маневрират, за да избегнат сблъсквания и да не се превърнат в космически боклук. Уайлър предлага сателитите да имат различни орбити, изключващи каквито и да е сблъсквания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари