SpaceX се подготвя за първото особено важно изстрелване на ракетата Falcon 9, която трябва да изведе в орбита тайния военен товар с име NROL-76 на националното управление на военно-космическото разузнаване (NRO) на САЩ. Изстрелването е планирано за тази неделя.

Точно време на старта не се съобщава, но известно, че това трябва да стане във Флорида от космическия център Кенеди между 7 и 9 часа местно време. Специалистите предполагат въз основа траекторията на ракетата, че е напълно възможно тя да носи спътник-ретранслатор, който ще бъде изведен във висока елиптична орбита тип „Мълния„, получила това име от съветските космически апарати. Тази орбита дава възможност на спътника да остава през повечето време над северния и южния полюс на Земята.

Тази мисия е първата след получаването на лиценза от ВВС на САЩ през 2015 година. Счита се че Илън Мъск има някакъв опит с разузнавателните спътници и по време на демонстрационния полет на космическия кораб Dragon през 2010 година, когато ракетата Falcon 9 е извела в орбита и малкия спътник CubeSat.

След изпълнението на мисията, първата степен на реката трябва да се върне и кацне обратно в Кейп Канаверал.

Това изстрелване е първото след нашумелия полет и кацането на вече използвана първа степен на Falcon 9 в края на март. Това е огромно постижение за компанията, която базира своя бизнес модел на многократното използване на ракетите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари