SpaceX ще извърши мисията DART за промяна орбитата на астероид

7
991

НАСА избра SpaceX за осъществяването на мисията DART, в рамките на която за първи път в историята космически апарат ще се опита да промени орбитата на астероид. Космическата агенция съобщи, че изстрелването е планирано за месец юни 2021 година.

Проектът DART (Double Asteroid Redirection Test) ще бъде първия тест на кинетичния импактор – една от потенциалните технологии за планетарна защита от опасни астероиди. Идеята е траекторията на полета на астероида да се промени чрез премерен удар на космически апарат.

За тестване на технологията е избран дойният околоземен астероид 65803 Didymos, състоящ се от два обекта с диаметър 800 и 150 метра. DART ще се вреже в по-малкия от тях със скорост около 6 км/с. Промяната на орбитата ще се следи от Земята с помощта на телескопи. Първоначално този проект бе европейско-американски и се наричаше AIDA, в рамките на който се предвиждаше изпращането на два космически апарата. Но след това плановете на NASA и ESA се промениха и сега Европа разработва собствен апарат с име Hera. Европейският апарат ще достигне 65803 Didymos няколко години след DART.

Проектът DART трябва да започне през месец юни 2021 с изстрелването на ракетата Falcon 9 от базата Ванденберг в Калифорния. Плановете са през месец октомври 2022 година космическият апарат с електрически двигател и маса около 500 кг да се сблъска с по-малката част на астероида и неговата кинетична енергия да предизвика промяна на траекторията.

Общата цена на проекта е $69 милиона, от които $61 милиона ще получи SpaceX.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
оня горе обича евреите :)ШишоdjgerroLinuxЖабокряк Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Жабокряк
Жабокряк

Тренират за 99942 Apophis, за което и трябва леееекинко да коригират точността на числото π като го изведат от Триъгълника на Кеплер (реално изведен като пропорция с φ – Златното сечение). Така π = 4/√φ.

Linux
Linux

Нищо добро не е излязло когато човека се е намесил в природата.

Шишо
Шишо

И линукса е доказателството ли?

djgerro
djgerro

тия от наса да ползват услугите на космическите евреи.
стигнаа Луната и се оакаха… 🙂

оня горе обича евреите :)
оня горе обича евреите :)

Опита ли се да излети в космоса чифут – „създателят му“ го прибира :))) Факт е, че в екипажите и на двете взривили се совалки имаше евреи. В същото време – в нито един друг екипаж космонавти не е имало чифут.

Шишо
Шишо

@ония долу: …а ти си подсъдим по НК.

оня горе обича евреите :)
оня горе обича евреите :)

@Шишо
SIEG! HEIL!
卐 卐 卐 卐 卐 卐 卐

Бягай сега да смениш памперса 😀