SpaceX ще изстреля първия сателит на Туркменистан

0
32

Компанията SpaceX съобщи, че ще изстреля първия сателит на Туркменистан, след като бе наградена с договор от Thales Alenia Space. Сателитът ще бъде ползван за целите на националната комуникационна система. Той е дело на гореспоменатата компания Thales Alenia Space, които още през ноември 2011 година получиха правото да направят сателита.

Устройството е базирано но платформата им Spacebus 4000, а очакваната продължителност на живота му е 15 години. Сателитът ще бъде изстрелян в края на 2014 или началото на 2015 година на ракетата на Space X – Falcon 9 – и след това ще бъде оставен да се движи в орбита около земята.

Първоначално сателитът трябваше да бъде изстрелян в Космоса на ракета Chinese Long March, но изглежда правни проблеми са попречили на този план. Оказва се, че някои компоненти на сателита са защитени от американски закон за контрол по износа и заради това устройството не може да бъде изстреляно от Китай. Преди Thales Alenia Space да изберат Space X, те се бяха спрели и на друг кандидат в лицето на Европейската космическа агенция и по-специално на ракетата им Ariane 5 ECA.

Space X благодариха на Thales Alenia Space за доверието и изразиха готовност да помогнат и на други страни, които желаят да ползват ракетите им за изстрелване на сателити в Космоса.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари