SpaceX ще разгръща милиони наземни антени за сателитната мрежа Starlink

3
688

Едновременно с увеличаването броя на Starlink сателитите, компанията SpaceX започва инсталирането на наземните приемници, които ще осигурят бърза и евтина безжична връзка дори до най-труднодостъпните ъгълчета на Земята.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) даде разрешение на SpaceX да започне инсталирането на един милион наземни антени, необходими за включването на потребителите към глобалната сателитна мрежа за достъп до интернет Starlink. Космическата компания на Илън Мъск трябва да изведе в орбита минимум 12 000 съвсем малки сателити, които ще осигурят високоскоростна връзка с Глобалната мрежа от произволна точка на света. CNBC отбеляза, че за миналата година и началото на тази година в орбита са изведени 360 от тези космически апарати.

В лиценза, даден от FCC се казва, че всяка една от тези наземни антени ще бъде с диаметър 0,48 метра.

Засега не се знае каква точно е ролята на тези антени в новата всеобща система. Вероятно това са крайните приемни устройства.

Преди време Мъск каза, че не възнамерява да се конкурира с големите телекомуникационни компании. Основните клиенти на неговата глобална услуга ще бъдат около 3% от населението на планетата, което живее в труднодостъпни места, където няма оптични кабели и базови станции. Но дали това е наистина така ще стане ясно когато този проект започне да работи.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

3%?Яааааа в комбала ми корабче да плува.На най-трудно достъпните места живеят номади,шерпи…..все бедни хора.Как ще ти избият парите инвестирани в това…..че и на печалба да излезеш?Питам аз и друг лъжовен отговор не искам.

Почти
Почти

Това са ретранслаторни станции, в самото разрешително е изрично разяснено, те комуникират със сателитите в конкретния регион и вече сателита връща сигнала към крайните потребители в този регион, така се постига изключително ниска латентност и висок капацитет за пренос на данни, доколко разбирам една такава станция отговаря за около 500 км радиус, на пп късен етап когато бройката на сателитите в ниска и особенно в средна орбита нарастне и те са по нагъсто и с пряка видимост помежду си, те ще предават повече информация между себе си за още по голяма скорост и капацитет, но до тогава по голямата част… Виж още »

Почти
Почти

Бъдейки в ниска орбита тези сателити не могат да са стационарни а обикалят в орбита около 500км над земята като за два часа правят една обиколка в своята орбита, съответно докато не станат поне 1200 няма да имат непрестанна видимост помежду си и затова са нужни за сега тези станции, ако пък са в геостационарна орбита т.е. на 36 000 км височина латентноста ще се увеличи десетократно и ще обезмисли ползите от тази схема, затова и се почва по този различен и неизпитан до сега начин но дори и при него са нужни над 300 спътници с припокриващи се орбити… Виж още »