SpaceX ще тества нова технология за кацане на Starship (Super Heavy)

3
796

Свръхтежката ракета Super Heavy, която всъщност е първата степен на разработвания от SpaceX космически кораб от следващо поколение за междупланетни пътешествия  Starship, в крайна сметка може и да няма опори за кацане и компанията да използва друга технология за приземяване. Вместо обикновено кацане върху върху морска платформа или на сушата, каквото се използва днес от Falcon 9 и Falcon Heavy, Илън Мъск възнамерява да прихваща ракетата близо до земята с помощта на специална конструкция – нов вид стартова кула, която в случая ще се използва и при кацането.

Тази година SpaceX възнамерява да тества съвсем нова технология за реактивно кацане на първата степен. Вместо обикновеното кацане, ще се използва технология за прихващане на ракетата във въздуха, когато е съвсем близо до земята. Конструкцията по нещо прилича на стрелови кран. Идеята е при завръщането на земята ракетата да се забави с помощта на своите двигатели достатъчно, за да може с лекота да се закачи към специалната стрела но тази кула.

Мъск посочва три ключови предимства на този подход: опростяване на конструкцията – следователно и на цената на ракетата, както и възможността същата ракета да бъде отново изстреляна във възможно най-кратки срокове. Компанията възнамерява да намали забавянето между изстрелването на една и съща ракета само до един час.

4.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари