Spotify обмисля абонаментен план за подкаст съдържание

0
140

През последните няколко години Spotify инвестира сериозно в подкасти, като редица високопоставени и обичани подкаст предавания вече са се превърнали в запазена марка на Spotify и често именно те са един от мотивите, поради които потребителите се абонират за стрийминг услугата, както става ясно от тяхно проучване. Изглежда, че следващата стъпка в стратегията може да бъде пускането на абонаментен пакет само за съдържание на подкасти.

Както бе забелязано от Andrew Wallenstein от Variety и в последствие споделено в Twitter, Spotify изпраща въпросници за проучване на някои от потребителите си, като ги пита как биха се чувствали, ако трябва да плащат допълнително, за да слушат нейните подкасти – които в момента могат да се служат в Spotify с реклами напълно безплатно.

Съответно стрийминг платформата предлага на основния си пазар, потребителите в САЩ, планове вариращи от 2,99 щатски долара до 7,99 месечно, срещу които абониралите се получават ексклузивни и оригинални подкасти, ранен достъп до епизоди и премахването на рекламите. И именно последните изброени предимства могат да са мотив за някои потребители да платят допълнително.

На този етап няма никакво потвърждение, че Spotify е решила да започне да таксува допълнително слушателите на подкасти, но се предполага, че платформата обмисля и такава възможност – често тези оригинални подкасти струват известни разходи на платформата, която финансира някои от тях, с цел създаване на по-качествено съдържание, а освен това може и да е продиктувано от увеличаващите се финансови цели на компанията и желанието за предлагане на по-атрактивни стимули за създателите на съдържание.

Планиране за бъдещето

В момента можете да слушате подкасти в приложенията на Spotify без значение дали сте платили за Premium абонамент. Spotify използва интелигентна система за таргетирана реклама в подкастите, като рекламата е съобразена с онлайн активността на слушателите.

Въпреки че безплатната опция вероятно ще продължи да съществува, може да се окаже, че някои потребители биха се радвали да могат да платят допълнително, за да се отърват от досадните реклами и да имат възможност за слушане без прекъсване.

Доколкото става ясно от предварителната информация, изглежда абонаментът за подкастите на Spotify ще остане отделен от музикалния абонамент, така че това може да е ход за разширяване на продуктовата линия на компанията.

В изявление пред The Verge, Spotify казва, че проучванията, които прави, са насочени за бъдещи маркетингови решения и на този етап компанията не обявява планове за въвеждане на абонамент за подкаст. Изглежда, че 2021 г. ще бъде поредната интересна година за стрийминг услугите.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари