Spotify прехвърли 130 милиона абонати

6
372

Най-популярната услуга за стрийминг на музика в света, Spotify, обяви, че в края на месец март компанията е имала над 130 милиона активни абонати, което е с цели 31% увеличение спрямо миналата година по същото време. Докладът поставя Spotify рамо до рамо в конкурентната битка за потребителското внимание с услуги като Netflix и за пореден път подчерта огромните предимства на сектора на стрийминга и наемното предоставяна на защитено с авторско право съдържание. Освен това, подобен скок никак не е изненада във времена на социална изолация и пандемия като настоящите, когато дори почти всички водещи частни предприятия по света заедно допринасят в глобалната борба с разпространението на пандемията.

Като странен парадокс от Spotify отбелязват, че голяма част от наскоро присъединилите се слушатели всъщност са от страни, които са слабо засегнати от коронавируса, докато от тези с голям брой заразени не се среща особено сериозен прираст на абонаментите.

По отношение на статистиката за използваните устройства, никак не е изненадващо, че слушането от автомобили и мобилни устройства е спаднало за сметка на слушането през смарт телевизори, игрови конзоли и настолни устройства.

„От нашите данни става ясно, че сутрешното слушане се е променило значително. Всеки ден сега изглежда като уикенд“, казват от Spotify в своя доклад за печалбите от първото тримесечие в сряда.

Последният ръст на членството изглежда задържа Spotify над конкурента си Apple Music, но Apple не е актуализирала данните за потребителите си от доста време – последната информация е от месец юни миналата година, когато услугата имаше 60 милиона абонати.

Spotify каза още в сряда, че общо 286 милиона души използват услугата поне веднъж месечно, което е с 31% повече от година по-рано. Spotify, за разлика от Apple, услугата предлага и безплатна версия, която позволява на всеки да слуша музика, но с известни ограничения – появяват се звукови и визуални реклами и песните могат да бъдат сменяни не повече от шест пъти на час. Apple никога не е разкривала месечно статистически данни за активни потребители, но е сигурно, че почти всички хора, които използват услугата за платени абонати, тъй като без леки изключения, няма друга възможност.

На фона на културното преминаване към стрийминга като най-често срещания начин, по който хората слушат музика, и Spotify, и Apple Music се очертаха като лидери в надпреварата за доминиране на абонаментната музика. Въпреки че Spotify остава най-голямата услуга за стрийминг както откъм брой слушатели, така и от абонати, Apple Music се възползва от популярността на iPhone за набиране на нови членове.

Поглеждайки към края на юни, Spotify прогнозира, че ще има скок от сегашните 133 милиона до 138 милиона платени абонати и че месечните им активни потребители ще се увеличат до между 289 и 299 милиона.

За първото тримесечие базираната в Швеция Spotify се насочи към 1 милион евро (231 милиона долара) печалба от 142 милиона евро загуба година по-рано. На база Общият приход нарасна с 22% до 1,85 милиарда евро през тримесечието.

Към момента, акциите на Spotify се търгуват с ръст от около 10% – на цена от 154,35 щатски долара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари