fbpx
16.8 C
София

Spotify стартира „DJ“ – нова функция, която ще предлага персонализирана музика и коментари, базирани на ИИ

Най-четени

Преди предстоящото събитие Stream On на Spotify на което се очаква компанията да обяви преработен начален канал и други актуализации, днес компанията стартира нова функция с изкуствен интелект, наречена „DJ“, за да персонализира по-добре музикалното преживяване на своите потребители. Подобно на радио диджей, функцията „DJ“ на Spotify ще предоставя подбрана селекция от музика заедно с гласови коментари със „зашеметяващо реалистичен глас“ за харесваните от вас песни и изпълнители.

Идеята, обяснява компанията, е Spotify да опознае потребителите толкова добре, че „диджеят“ да може да избере какво да пусне за вас, когато натиснете бутона. Или, както казват от Spotify, това е „диджей с изкуствен интелект в джоба ви“.

В по-широк план функцията има потенциала да превърне Spotify в пасивно изживяване за онези моменти, в които на потребителите не им се иска да избират какво да слушат по-нататък или да се ровят в приложението, за да намерят плейлиста или песента която им харесва.

Към момента на днешното пускане функцията, задвижвана от OpenAI, все още е в процес на бета тестване и засега е достъпна само на английски език за абонатите на Spotify Premium в САЩ и Канада.

В продължение на години Spotify е водеща на пазара със своята технология за персонализиране, като през 2015 гoдина пусна водещата си плейлиста Discover Weekly, която пожъна огромен успех. След това той беше последван от редица други плейлисти, създадени, за да задоволят уникалните предпочитания на крайния потребител, включително Release Radar, Daily Mixes, Your Time Capsule, Blend и такива, насочени към конкретни дейности, като например пътуване до работа или тренировка, наред с други неща. През последните години Spotify се превърна и в законодател на тенденциите със своя персонализиран годишен преглед, Spotify Wrapped, който оттогава е имитиран от конкурентите ѝ.

Тъй като по-широкият технологичен пазар сега е фокусиран върху нови начини за използване на възможностите на изкуствения интелект, беше само въпрос на време Spotify да представи своя собствена концепция за това как съвременният изкуствен интелект може да се използва за подобряване на персонализирането на преживяването в приложението.

В този случай компанията твърди, че новата ѝ функция DJ е комбинация от съществуващата ѝ технология за персонализиране, глас с изкуствен интелект от придобиването на Sonantic през 2022 година и генеративен изкуствен интелект чрез използването на технологията OpenAI. (Spotify казва, че има бизнес отношения с OpenAI, но не споменава компанията като партньор).

Вместо това Spotify казва, че е предоставила на своите музикални редактори, експерти, сценаристи и куратори на данни достъп до технологията за генеративен изкуствен интелект на OpenAI, за да разшири техните познания за музика, изпълнители и жанрове. Технологията се използва за създаване на „културно значими, точни коментари в голям мащаб“, казват от компанията. (Точност е може би ключова дума тук, като се имат предвид неотдавнашните провали на Bing и Google в областта на изкуствения интелект. Времето ще покаже дали и случаят със Spotify ще се сблъска с подобни трудности.)

Когато слушателите се включат в новата „DJ“ функция, ще им бъде представен персонализиран поток от песни, който ще включва както по-нови парчета, така и стари любими. Този поток ще се обновява непрекъснато. Докато слушат, те ще чуват и коментари, непосредствено следвани от песента, за която се отнасят.

Например, изкуственият интелект може да сподели коментар като:

„Тази седмица чикагският рапър Polo G се съюзява с Future от Атланта за първото си издание за годината. Това е и първото сътрудничество на двойката, но те са обединени от продукцията на Southside, който е работил интензивно и с двамата и за когото се твърди, че е отговорен за по-голямата част от музиката в предстоящия проект на Polo G.“

Колкото повече се използва функцията, толкова по-точни ще стават предложенията ѝ – подобно на това как пропускането на песен или харесването на парче иначе биха информирали алгоритъма за вашите интереси.

Междувременно гласът на диджея е базиран на ръководителя на културните партньорства на Spotify Ксавие „X“ Джерниган, който е бил водещ на сутрешния подкаст на Spotify „The Get Up“. Компанията отбелязва, че неговият глас е „първият модел“ за функцията на диджей – което предполага, че има планове за разширяване на гамата от гласове в бъдеще.

За да получите достъп до новата функция, трябва да отидете в музикалния канал на началната страница на приложението Spotify за iOS или Android, след което да докоснете Play на картата с диджея, за да започнете. След това диджеят ще започне да пуска състав от музика и кратък коментар. Но както бе споменато по-горе, функция засега е достъпна само на английски език за абонатите на Spotify Premium в САЩ и Канада.

Появяването на тази нова функция като добавка, задвижвана от изкуствен интелект, има за цел да привлече интереса на потребителите към стрийминг услугата, тъй като разработките на изкуствения интелект, като ChatGPT и Bard на Google, повишават осведомеността както за обещанията, така и за капаните на напредъка на изкуствения интелект.

Функцията обаче се появява и в момент, когато се увеличават критиките, че инвестициите на Spotify в други аудиоформати са направили приложението претрупано и по-трудно за използване за стрийминг на музика. Тези оплаквания обаче не са непременно в ущърб на растежа на компанията – акциите на компанията поскъпнаха миналия месец след доклада за стабилния ръст на потребителите през четвъртото тримесечие, когато бяха добавени 10 милиона нови абонати, за да достигнат 205 милиона, и 22 милиона повече потребители, поддържани от реклами, за да достигнат общо 295 милиона.

Но тъй като ранните постижения на Spotify в областта на технологията за персонализация вече са като че ли задължителни за всяка музикална услуга, ясно е, че сега компанията иска да постави летвата още по-високо, като направи нещо ново с изкуствен интелект, което не е толкова лесно да се копира.

Компанията съобщи, че функцията ще започне да се разпространява днес на поддържаните от нея пазари, което означава, че скоро ще е тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини