fbpx
7.3 C
София

Spotify съкращава 6% от работниците си, което ще засегне 600 души

Най-четени

Стрийминг гиганта Spotify обяви, че ще извърши кръг от съкращения, които ще засегнат около 6% от глобалната ѝ работна сила. В последното си съобщение за приходите компанията съобщи, че в Spotify работят 9808 служители на пълно работно време. Днешният ход ще засегне около 600 служители.

„Подобно на много други ръководители, аз се надявах да запазим силния попътен вятър от пандемията и вярвах, че нашият широк глобален бизнес и по-ниският риск от въздействието на забавянето на рекламите ще ни изолират“, заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек в бележка, изпратена до служителите.

„Погледнато в ретроспекция, бях твърде амбициозен в инвестициите, изпреварващи ръста на приходите ни. И по тази причина днес намаляваме броя на служителите си с около 6% в цялата компания. Поемам пълна отговорност за действията, които ни доведоха дотук“, добави той.

Писмото на Даниел Ек е доста дълго в сравнение с други вътрешни бележки, в които се обявяват съкращения. В допълнение към това тежко съобщение той казва, че Spotify не е достатъчно ефективна, за да гарантира дългосрочния успех на компанията.

„Все още прекарваме твърде много време в синхронизиране на малко по-различни стратегии, което ни забавя. А в условията на трудна икономическа среда ефективността придобива по-голямо значение“, каза той.

Налице са някои промени и в ръководството на компанията. Доун Остроф, главният директор по съдържанието и рекламния бизнес, ще напусне компанията. Алекс Норстрьом ще стане единственият човек, отговарящ за бизнеса, като нов главен бизнес директор на Spotify – досега той беше главен фриймиум бизнес директор.

Густав Сьодерстрьом, който е главен продуктов директор от повече от десетилетие, остава в компанията и ще контролира повечето инженерни и продуктови дейности. Така че изглежда, че на този фронт няма много промени.

Според Даниел Ек компанията е трябвало да извърши съкращения, тъй като настоящата посока в развитието на Spotify е била неустойчива в дългосрочен план.

„За да предложим някаква перспектива за това защо вземаме това решение, през 2022 г. ръстът на оперативните разходи на Spotify изпреварваше ръста на приходите ни 2 пъти…Както добре знаете, през последните няколко месеца положихме значителни усилия да ограничим разходите, но това просто не беше достатъчно“, пише Ек.

Служителите на Spotify, които са засегнати, ще бъдат поканени на индивидуални разговори през следващите няколко часа. Те ще получат обезщетение за напускане, което ще варира в зависимост от местните изисквания за срок на предизвестие и трудовия стаж на служителите. Средно служителите ще получат петмесечно обезщетение.

Натрупаните и неизползвани отпуски ще бъдат изплатени, а здравното осигуряване ще продължи през периода на уволнението. В подаденото заявление компанията изчислява, че ще понесе приблизително 35-45 млн. евро разходи, свързани с уволненията. Spotify също така ще предложи имиграционна и професионална подкрепа.

През изминалата година акциите на Spotify спаднаха с 50% до 97,91 долара за акция. Понастоящем акциите се търгуват на цена от 104 долара в предварителната пазарна търговия, което е с 6,22% повече в сравнение с цената на затварянето в петък.

Миналата седмица Microsoft обяви, че съкращава 10 000 души, докато компанията майка на Google заяви, че ще съкрати 12 000 работници. През последните седмици Amazon, Meta, Salesforce и много други по-малки компании обявиха свои собствени кръгове от съкращения. Днес Spotify се присъединява към тази неблагоприятна тенденция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини