SSD завоюват пазара на ноутбуците

3
549
Водещите производители на ноутбуци, като HP Inc. и Dell все по-често използват SSD в своите мобилни компютри. Това допринася за намаляване на цените на тези SSD и увеличаване на изискванията към съхранението на данните. Това съобщи изданието DigiTimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Според техните данни, през януари 2018 г. SSD са започнали да поевтиняват, след 18 месеца на постоянното увеличаване на цените. Низходящата тенденция се дължи на по-слабото търсене на устройствата на база сезонния фактор. Причината се състои в повишеното натоварване на предприятията за производство на NAND flash памети (включително и „триизмерната“), което доведе до изобилие на тези чипове.

Компактните размери и сравнително високото ниво на защита на твърдотелните дискове са едни от главните фактори, подбуждащи компаниите да ги използват в ноутбуците. Очаква се, че повече от 55% от новите лаптопи ще бъдат с SSD, благодарение на понижените цени на дисковете.

Сега най-популярни на пазара на преносимите компютри са SSD с обем 256 GВ. В бъдеще постепенно ще започнат да се популяризират и устройствата с 512 GВ и 1 ТВ капацитет, се казва в публикацията на портала.

Увеличаването на обема може да стимулира компанията Intel да пусне чиповете QLC NAND, които притежават във всяка клетка по четири бита. Първата такава памет през юни 2017 година ще представи компанията Toshiba.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари