fbpx
15.5 C
София

Starlink безплатно повиши скоростта на абонамента Best Effort

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Потребители на сателитния интернет Starlink от САЩ и Канада бяха информирани за автоматичното повишаване на скоростта на тарифата Best Effort до стандартните скорости поради увеличаване капацитета на сателитната мрежа. Надграждането е важно за притежателите на абонамента Best Effort, тъй като те плащат за услугата като редовни клиенти, но получават по-ниска скорост.

През последната година скоростта на Starlink сериозно намаля поради големия поток от заинтересовани потребители. Като компромисен вариант компанията предложи тарифата Best Effort. Клиентите, които не желаеха да чакат на опашка за присъединяване към стандартната тарифа, можеха да се регистрират за опцията Best Effort и да се съгласят, че при възможност ще им бъдат предоставени качествени услуги.

Според официалните данни в уебсайта на Starlink, скоростта при тарифата Best Effort е 5-50 Mbps, докато потребителите на обикновената тарифа получават 20-100 Mbps. В същото време цената на тази тарифа е стандартната за САЩ – 110 долара.

Няколко потребители на услугата Best Effort съобщиха, че са получили имейли, че SpaceX подобрява услугите до нормалните нива на Starlink за домакинствата, включително и по време на периоди на високо натоварване на мрежата. Не се изискват допълнителни такси. Уведомленията са започнали да се изпращат, след като SpaceX е увеличила пропускателната способност на своите сателитни услуги.

За увеличаването на пропускателната способност SpaceX вече е извела в орбита 495 допълнителни сателита през тази година. В имейл компанията пише:

„Това подобрение стана възможно благодарение на въвеждането на по-ефективни Starlink сателити, по-високите темпове на изстрелване от страна на SpaceX и продължаващото внедряване на нови софтуерни функции за оптимизиране на сателитната мрежа Starlink“.

Не е ясно колко потребители на Best Effort са получили актуализацията, тъй като някои от тях твърдят, че няма промяна. Според социалните медии услугата е актуализирана в щатите с най-дълги списъци на чакащи за Starlink: Тексас, Джорджия, Вирджиния, Кентъки, Тенеси, Охайо и Пенсилвания, както и в Онтарио в Канада.

SpaceX предложи тарифата Best Effort през месец август миналата година за клиенти, които са направили предварителна поръчка и са чакали с месеци за достъп до Starlink. Програмата осигурява сателитен интернет, но със значително по-ниски скорости. За да заобиколят списъка на чакащите, потребителите могат да опитат Starlink Roam или Business Tier, но цената на тези абонаменти е значително по-скъпа.

С извеждането на новия тип Starlink сателити SpaceX предложи сателитен интернет в произволна точка на планетата – глобален роуминг. Необходими са преносим терминал за 599 долара или версията, предназначена за използване в движение, която струва 2500 долара и всеки може да ползва сателитната мрежа от всяка точка на нашата планета.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини