fbpx
16.8 C
София

Starlink вече се предлага в 32 държави

Най-четени

Сателитната интернет услуга Starlink на компанията на Илън Мъск SpaceX вече предлага услугите си в 32 страни по света, както става ясно от ново изявление на компанията. Впечатляващото е, че космическата компания на Мъск заявява, че вече е променила някои параметри от процесите си на обслужване и по-конкретно на активирането на услугите за нови клиенти. Става въпрос за това, че клиентите, които заявят включване и заплатят инсталационната такса, ще получават комплекта със сателитно оборудване „незабавно“, както става ясно от думите на самия Мъск, като вече са разрешени логистичните проблеми, които досега караха клиентите да чакат с месеци, преди да получат заявените комплекти с оборудване, за да започнат да използват услугите на компанията.

От Starlink публикуваха екранна снимка в профила си в Twitter, на която се вижда покритието на услугата по света. От там става ясно, че услугата е достъпна в по-голямата част от Европа и Северна Америка, както и в части на Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. По отношение на Африка, континента, който изпитва най-голяма нужда от такъв тип услуги, става ясно, че сателитния интернет все още не е наличен, но предстои да бъде скоро, по планове жителите на Африка могат да очакват услугата догодина. Все още нямаме някаква официална информация дали се предвижда абонаментните такси за сателитния интернет на компанията да варират в различните региони по света, както и дали Starlink възнамерява да предложи по-ниски цени за Африка, тъй като континента няма същите икономически показатели спрямо тези на Северна Америка и Европа например, но в същото време изпитва остра нужда от такъв тип инфраструктура и масовизиране на интернет достъпа.

Развитието на покритието на услугите на Starlink е бурно. Само до началото на тази година компанията предлагаше сателитен интернет само в 25 държави. Най-забележителен обаче е списъка със страните, в които компанията заявява, че има готовността да изпраща поръчаното от клиентите сателитно оборудване незабавно, който изглежда непрекъснато расте. Към момента услугата успя да привлече хиляди клиенти от различни страни, главно от Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Европа, но това, от което се оплакаха много от тях е, че им се е наложило в някои случаи да чакат с месеци, докато получат необходимото оборудване. На фона на това през месец март тази година компанията всъщност дори увеличи цените си за своето оборудване, като вече началния инсталационен комплект струва на потребителите 599 щатски долара, а месечната такса за достъп до сателитния интернет възлиза на 110 щатски долара. Въпреки че тези цени не са най-достъпните, особено що се отнася до регионите, където сателитния интернет е най-необходим, които често са региони с лоша инфраструктура и нисък социоикономически статус на населението, то все пак услугата на Мъск остава най-достъпния и най-изгоден сателитен интернет, който някога е предлаган.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини