fbpx
1.4 C
София

Starlink въвежда ограничения за ползването на Интернет в САЩ и Канада

Най-четени

Спътниковата широколентова услуга Starlink на SpaceX съобщи, че потребителите, които потребяват повече от 1 TB на месец от нейния високоскоростен достъп до интернет, може да се окажат прехвърлени на потенциално по-бавно ниво. 

Позволява да използват до 1 TB данни на месец от услугата си за приоритетен достъп. Ако потребителите надхвърлят това количество в рамките, те могат да бъдат прехвърлени към основния достъп до мрежата. Starlink твърди, че това не е „твърд лимит на данните“ и че все още предлага неограничен обем данни. Обаче си запазва правото да предоставя по-ниски скорости в услугата Basic Access, ако потребителите надхвърлят наложеното ограничение. 

Starlink казва, че приоритетният и основният достъп трябва да са еднакви в райони, които не са натоварени, или в моменти на малък брой потребители. Ако все пак се случи обратното, стриймингът на видео и използването на приложения и игри с интензивно потребление на данни могат да бъдат засегнати. 

Компанията подробно описва промяната в своята страница „Политика за справедливо използване“ и в съответната страница за поддръжка с подробности. 

Според потребители на Reddit SpaceX е изпратила на клиентите си имейли през последните няколко дни, за да ги уведоми за промените. В имейла до потребителите новите условия са обяснени малко по-ясно, отколкото на страницата с политиката за справедливо ползване, но в тях се казва същото. 

Данните за приоритетен достъп са ограничени до 1 TB на месец „в пиковите часове“, което е между 7 ч. сутринта и 23 ч. вечерта. Използването на данни между 23 ч. и 7 ч. сутринта няма да се брои за месечния лимит на данните за приоритетен достъп. 

През последните шест месеца сте използвали над 1 TB данни през поне един месец, което означава, че може да бъдете прехвърлени на Основен достъп, ако моделите ви на използване останат същите.

Пише в имейлите, споделени в Reddit.

В имейла до клиентите SpaceX отбелязва, че понастоящем по-малко от 10% от клиентите надвишават 1 TB използване на данни на месец.

Няма друг начин потребителите да се откажат от актуализираната политика, освен като се откажат от услугата. 

SpaceX обяснява, че новата политика има за цел да гарантира, че клиентите няма да бъдат негативно повлияни от малък брой потребители. Компанията обяснява, че се опитва да балансира търсенето и предлагането. 

Starlink е ограничен ресурс, който ще продължи да нараства с изстрелването на допълнителни спътници. За да обслужваме най-голям брой хора с високоскоростен интернет, трябва да управляваме мрежата, за да балансираме предлагането на Starlink с търсенето на потребителите.

Новият високоскоростен лимит на Starlink в САЩ сега е приблизително в съответствие с Comcast и други доставчици на интернет услуги.

Те имат лимити за данни от 1.2 TB на месец 

През август Starlink обяви подобна политика за потребителите във Франция, отбелязва PC Mag. Но там Starlink работи по съвсем различен начин. Забавя достъпа, след като потребителят надхвърли 250 GB за един месец. В допълнение към лимита обаче, Starlink също така намали месечната такса във Франция от 100 на 50 евро. Освен това предлага възможност да се закупи приоритетен достъп за 10 евро на 100 GB (1 цент на GB).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини