fbpx
-0.8 C
София

Starlink е най-добрата интернет връзка, която се предлага в САЩ

Най-четени

Някои от участниците в публична бета версия на Starlink на SpaceX отчитат интернет скорости, по-високи от тези на 95 процента от потребителите на интернет услуги в САЩ.

Starlink, съзвездието от хиляди сателити в ниската орбита около Земята, беше пуснато с цел да осигури надежден интернет достъп на цялата планета, особено в селските райони със слаба връзка. SpaceX каза на потребителите да очакват умерени скорости и резултати по време на публичната бета версия, съобщават от Business Insider, но някои потребители изглежда са извадили по-голям късмет от всякога, избирайки интернет доставчик.

Очакванията и реалността

SpaceX ясно изрази очакванията си от самото начало – космическата компания нарече публичния тест „по-добър от нищо“, т.е. с други думи услугата не влиза в пряка конкуренция и няма претенции да представи по-добри скорости и качество от тези на останалите конвенционални интернет доставчици на територията на САЩ. Компанията съобщи на бета тестерите си, че могат да очакват скорости на сваляне от порядъка на от 50 до 150 Mbps.

„Starlink завинаги ще промени играта“, каза един потребител от провинция Монтана в Reddit, качвайки снимка с резултат от 174 Mbps скорост на изтегляне. Друг бета тестер се похвали с резултатите си от Сиатъл, които бяха малко по-ниски, но все пак по-добри от тези на 95 процента от населението на САЩ.

Платено участие

Разбира се, потребителите получават това, за което са платили: Участието в публичната бета версия означава за тях плащане на месечна такса от 99 щатски долара и еднократна такса от 499 щатски долара за доставяне на оборудване, включващо сателитна антена, модем, рутер, статив и друга техника, както става ясно по информация от статия на Business Insider.

Засега интернет услугата на Starlink прекъсва за секунди в някои части от деня – очакван бъг, за който SpaceX предупреди потребителите да очакват, но въпреки това вероятно той ще изчезне съвсем скоро, когато компанията изстреля още сателити, които да направят покритието на Земята по-гъсто и надеждно.

Проблемът с интернет доставчиците в САЩ е отдавна известен. Макар и това да е една от най-технологично развитите страни в света, много хора, особено тези, които живеят в провинциалните райони, трудно намират интернет доставчик, плащат доста високи месечни такси и рядко получават скорости, които да надвишават 20 – 25 Mbps, при това с чести прекъсвания на услугата. Именно затова мнозина смятат, че сателитния интернет на SpaceX ще е най-добрата интернет услуга, която някога е предлагана на територията на САЩ, а вероятно по-късно и в целия свят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини