Starlink може да стане втората публична компания на Илън Мъск

10
959

Президентът на компанията SpaceX Гуен Шотуел обмисля да направи от Starlink отделна компания и да помести нейните акции на фондовата борса. Към днешен ден по този начин работи автомобилната компания на Илън Мъск Tesla, акциите на която отбелязаха рекорден ръст, а след това и рекорден спад, но цената им остана много висока.

Към днешен ден бъдещата сателитна мрежа Starlink е най-голямото съзвездие от сателити, които са под контрола на само един човек. Към края на годината Илън Мъск възнамерява да изведе в космоса повече сателити от всички останали взети заедно. Всъщност, това е само началото: SpaceX възнамерява да използва 42 000 космически апарата. Според преценките на Morgan Stanley, за осъществяването на този мащабен проект са необходими $60 милиарда.

Bloomberg съобщи, че президентът на компанията Гуен Шотуел е на мнение, че е логично този бизнес да се отдели в публична компания. Тоест, да се създаде новата компания Starlink и нейните акции публично да се предложат на фондовата борса в рамките на IPO. В друг свой отчет Morgan Stanley пресметна, че ако тази компания (Starlink) успее, то нейната пазарна капитализация ще надхвърли $100 милиарда.

Очаква се още в средата на тази година Starlink да започне да предоставя бърза широколентова интернет връзка на някои региони в САЩ, а към края на годината тази сателитна мрежа трябва да обхване цялата Северна Америка.

Да добавим, че цената на акциите на Tesla падна с 21% след разрастване на епидемията, предизвикана от китайския коронавирус. Днес една акция на Tesla се търгува за $748,96, а TSLA курсът започна отново да расте.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари