През 2016 година Microsoft съобщи за вграждането на Ubuntu Bash директно в ОС Windows 10, което се хареса на много потребители. Идеята бе, Windows 10 да стане по-привлекателна за повече потребители и да привлече хората, които считат, че Linux е най-добрата среда за създаване на софтуер.

Но какво да се направи, ако потребителят е свикнал с друга дистрибуция и не му се занимава с Ubuntu? На този въпроса отговаря Suse, която публикува подробни инструкции за инсталирането на openSUSE в ОС Windows 10 и замяна на съществуващата Ubuntu. Според документацията, потребителят може да инсталира openSUSE Leap 42.2 и SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2.

Създавайки подсистема за Linux, Microsoft не само дава възможност за стартирането на Bash в средата на Windows 10, а всъщност тази стратегия дава възможност на голям брой производители и програмисти да пренесат своите софтуерни Linux инструменти в средата на Windows.

Любопитно е, че сравнително неотдавна Microsoft се опитваше да унищожи Linux. Предишният генерален директор на корпорацията Стив Балмър открито наричаше Linux „раково образуване“, което трябва да бъде отстранено по какъвто и да е начин. Сега всичко се преобърна. Навярно по този начин потребителите на Windows ще се увеличат.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари