fbpx
-0.2 C
София

Swatch възнамерява да блокира регистрацията на търговската марка iWatch

Най-четени

Най-големият производител на часовници в света – швейцарската The Swatch Group – възнамерява да блокира опитите на Apple да регистрира търговската марка iWatch по света, тъй като името ѝ е твърде сходно с това на собствената марка на Swatch – iSwatch.

Както съобщи днес агенция Bloomberg, ръководството на The Swatch Group е потвърдило официално циркулиращите от края на миналата седмица слухове за това, че компанията е предприела редица мерки за недопускане регистрацията на търговската марка iWatch по целия свят. Главният изпълнителен директор на The Swatch Group Ник Хайек отбеляза, че това се прави, тъй като iWatch е твърде сходна с една от марките на неговата компания – iSwatch, която, за разлика от „умните“ часовници на Apple, вече е регистрирана в редица страни.

Според Хайек, вече са изпратени официални писма, до компетентните органи в страните, в които марката iSwatch вече е регистрирана, посочващи прекомерната прилика на имената. „Това е нормална процедура по защита на нашата марка. Ние процедираме по същия начин, по който действаме винаги, когато става дума за защита на която и да е от нашите марки“, заяви изпълнителният директор на The Swatch Group.


За разлика от Apple, която все още не е представила прототип на своето устройство, и която регистрира търговската марка iWatch едва през 2013 г., регистрацията на iSwatch е извършена още през 2007 година.

Това не са първите проблеми във връзка с регистрацията на търговски марки за Apple. Така например, мултимедийният плейър Apple TV първоначално е трябвало да се нарича iTV, като Стив Джобс дори така го е и представил на публиката. После обаче се оказало, че търговската марка iTV вече е регистрирана, и Apple трябвало да се откаже от името. Малко известен факт е и че марката iPhone първоначално е принадлежала на Cisco. През 2007 година собственикът ѝ подал съдебен иск срещу Apple. Спорът между двете компании в крайна сметка приключил с това, че сега марката може да се използва както от Apple, така и от Cisco.

Според Хайек, засега Swatch няма да подава искове срещу Apple в съда. Той отбеляза, че компанията все още не е обсъждала въпроса относно iWatch и iSwatch с Apple, макар Apple периодично да контактува с The Swatch Group по различни поводи във връзка с новите технологии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини