Symantec: нивата на спам спадат, спамерите преминават в социалните мрежи

0
32

Според данните от последния отчет на компанията Symantec, през ноември количеството на спама в пощенския трафик е било най-ниското за последните три години, тъй като спамерите са започнали да се ориентират към други, по-ефективни канали като социалните мрежи, например. По информация на Symantec MessageLabs, през ноември глобалното ниво на спама е било около 70,5% – доста висок показател, но тук трябва да се има предвид, че той е значително по-нисък в сравнение със същия период на изминалата година, когато спамът е достигал до 90 на сто от общия трафик. В отчета на компанията се казва, че цифрите са били получени чрез анализ на приблизително осем милиарда електронни писма, проверени за спам и вируси от MessageLabs.

В данните, публикувани от компанията, се казва, че нивата на спам са намалели значително от месец март тази година, когато Microsoft съвместно с правоохранителните органи и други компании блокира работата на бот-мрежата Rustock, отговорна за около 30 милиарда електронни съобщения на ден. И макар спамерите обикновено доста бързо да заменят загубените мощности с нови бот-мрежи, досега те все още не са успели да възстановят загубата на Rustock.

Ще припомним, че преди Rustock бяха затворени и други големи бот-мрежи като Waledac и Bredolab. Наскоро бяха обезвредени и мрежите Coreflood и Kelihos.

От Symantec твърдят, че спамерите са принудени да преминат към социалните сайтове, тъй като в тях ефективността на рекламата в момента е по-висока, отколкото при класическия спам. В доклада се посочва също, че през ноември спамерите са започнали активно да използват услугите за съкращаване на линове с цел маскиране на крайните ресурси.

По данни на Symantec, днес най-голямата мрежа за разпращане на спам е Grum, на която се пада 25% от спама по целия свят. Според предварителните оценки мрежата се състои от 470 000 заразени компютри.

Най-големият източник на спам през ноември са били Съединените щати, откъдето е изпращан 28% от световния спам, следвани от Индия – 9%, Русия – 5,7%, Бразилия – 4,3% и Китай – 4%.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари