Symantec продава сертификационния си бизнес на DigiCert

0
90

В последните месеци Symantec бяха подложени на натиск от Google, а впоследствие и от Mozilla да променят и даже продадат бизнеса на компанията, свързан с издаването на цифрови сертификати към интернет домейни, след множество инциденти през годините. Макар и първоначално от Symantec да се опитаха да неглижират въпроса с проблемите с техните сертификати, по-късно те признаха за тях и обявиха съответни мерки – продажбата на бизнеса, отговарящ за цифровите удостоверения и цялата им PKI (public-key infrastructure) инфраструктура.

Неназованата досега компания, която ще поеме от Symantec операциите се оказа DigiCert. Това стана ясно тази седмица, когато компанията обяви, че е постигнала споразумение със Symantec за прехвърляне на бизнеса им със сертификати за сумата от $950 млн. Заедно с това, Symantec ще получи и стокови акции на DigiCert. Очаква се сделката да бъде затворена до третата четвърт на следващата година.
„Ние внимателно разгледахме различните възможности пред нас, за да сме сигурни, че клиентите ни и партньорите ни ще получат първокласна услуга с компания, предлагаща модерна уебсайт PKI платформа, която да доведе до следващата фаза в иновациите в защитата на интернет сайтове“, обяви при анонса на сделката Грек Кларк, изпълнителен директор на Symantec.

Доста любопитна беше реакцията на някои от конкурентите на двете компании в сертификационния бизнес. Така например, Comodo посветиха публикация в блога си с предупреждение към клиентите на Symantec с ясното послание: „Елате при нас!“.

„DigiCert не разполагат със същата инфраструктура, като на Symantec с оглед на това, че са дребен издател, който не се нуждае от подобна. Така, евентуалната миграция на платформата представлява сериозно усилие и поставя пред огромен риск всички потребители и клиенти на Symantec Enterprise“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари