Symantec се оттегля от съвместното предприятие с Huawei заради политически натиск

0
74

Вестник The New York Times, позовавайки се на свои източници, съобщи, че американската компания Symantec възнамерява да се откаже от участието си в съвместното предприятие с китайския производител Huawei. Първоначално Huawei Symantec бе основана през 2008 г. като компания, специализирана в решения за мрежова безопасност. Сега Symantec се отказва от 49-процентния си пакет акции по политически причини. The New York Times отбелязва, че Вашингтон се страхува от изтичане на класифицирана информация към Китай чрез Huawei Symantec и ако последната не прекъсне „връзките си с китайците“, няма да й бъдат възлагани повече „големи държавни поръчки“.

Изданието отбелязва, че решението на Symantec е чиста политическа маневра, целяща да покаже лоялността на антивирусната компания към Вашингтон. Освен това, напоследък Вашингтон все по-често изказва опасения от атаки от страна на китайски хакери и промишлен шпионаж, осъществяван с тяхна помощ.

Източници от Symantec са съобщили пред NYTimes, че китайската компания Huawei е информирана за решението на Symantec и вече е започнала съкращения на персонала си в Силициевата долина, а до края на април ще закрие и седалището на Huawei Symantec в САЩ. Очаква се през идните две седмици Symantec официално да обяви сделката за продажбата на своите 49% от акциите в съвместната компания, чиято прогнозна стойност е около 530 милиона щатски долара.

В подготвяното официално заявление на антивирусния гигант се казва, че „Huawei Symantec е постигнала поставените преди четири години цели“ и че сега Symantec „се оттегля от съвместното предприятие с една добра възвръщаемост на инвестициите“.

В действителност, отбелязва The New York Times, „добра възвръщаемост на инвестициите“ означава възлагането и в бъдеще на държавни поръчки, от които антивирусната компания само през миналата година е получила около 6 милиарда долара, както и зелена светлина от федерални агенции като Агенцията за национална сигурност на САЩ и Департамент по вътрешна безопасност.

Припомняме, че САЩ подозират Huawei във връзки с китайското военно разузнаване, като в близкото минало компанията не беше допусната до редица големи контракти в САЩ. Китайците не получиха и разрешение за закупуване на компанията 3Com, занимаваща се с разработване и доставка на телекомуникационни решения.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари