Symantec: Хакерите са нанесли щети за 114 милиарда долара само за година

1
20

Symantec публикува своя годишен доклад за състоянието на сигурността в интернет, който е озаглавен Norton CyberCrime Report for 2011. От разработката става ясно, че престъпността в световната мрежа за една година е нанесла щети на стойност 114 милиарда долара. От престъпните действия на злонамерените хакери са пострадали 431 милиона души, информира Digital Trends.

Ако към преките щети от кибератаките се добави и загубеното време, което жертвите са отделили за възстановяване на разрушените системи сумата на пропилените пари нараства с още 274 милиарда долара и става общо 388 милиарда. Това означава, че хакерските дейности регистрират по-голям оборот от световните престъпни групировки, които се занимават с търговия на хероин, марихуана и кокаин.

Ето какво мисли по въпроса Адам Палмър, който е главен съветник по киберсигурността в екипа на Norton:

„Има сериозно разделение в това как отделните хора виждат заплахите от мрежови атаки. През последните 12 месеца броят на хората, които са били засегнати от действията на хакери се е увеличил трикратно. В анкета по въпроса една трета от участниците са заявили, че смятат за по-вероятно да станат жертва на престъпление в интернет, отколкото в реалния свят.”

От доклада на Symantec става ясно, че две трети от хората са били жертва на хакери поне веднъж през живота си, а 10% са пострадали от онлайн нападение през техния мобилен телефон.

Потребителите на съвременните технологии не осъзнават добре опасностите, които ги дебнат в световната информационна мрежа. За това говори най-добре откритието на Symantec, че 41% от хората не използват програми за защита, които са актуални. 26% от участниците в проучването на компанията изобщо не са наясно за характера на щетите, които могат да претърпят в интернет ако не внимават. Само 16% от собствениците на смартфони използват съвременни средства за защита от хакери в телефоните си.

Повече от половината от хората не проверяват изобщо банковите си извлечения за съмнителни транзакции, а 61% нямат навика да сменят често паролите си или да ползват трудни комбинации от букви и цифри.

Според Symantec, най-често жертви на киберпрестъпления стават мъжете на възраст от 18 до 31 години, които ползват интернет от мобилния си телефон. Изследването на компанията, която поддържа защитната програма Norton Antivirus, е обхванало 12 700 пълнолетни граждани от 24 различни държави. То е проведено през февруари и март тази година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
prwvu
prwvu

… които така наречени хакери работят за тях 😉