Symantec: Хакери използват генерирани от deepfake гласове, за да крадат милиони

3
796

От Symantec са се натъкнали на три случая, при които чрез deepfake алгоритъм са създадени гласовете на различни изпълнителни директори. Те са използвани, за да се заблудят фирмени финансисти да преведат пари на измамници, предават от BBC.

Deepfake е технология, която използва изкуствен интелект, за да създава убедителни образи и гласове. Конкретно за изпълнителните директори да се създаде идентичен глас не е трудно, тъй като има много записи на техния говор.

Д-р Хю Томпсън, експерт по сигурността, обяснява, че могат да се използват корпоративни видеа, записи от обажданията за обсъждане на приходите, интервюта, изяви по конференции, презентации и прочие. Може да се създаде почти перфектен гласов модел.

Където има има по-неубедителни думи и звуци, хакерите прибавят фонов шум, за да бъде маскирано.

Друг експерт, д-р Александър Адам, обяснява, че направата на качествен фалшив глас изисква значителна инвестиция от време и пари. Тренирането на един модел струва хиляди.

„Това е така, защото има нужда от много компютърна мощ. Човешкото ухо е много чувствително към широка гама от честоти. Отнема много време да накараш модела да звучи наистина реалистично.“

Според него нужното количество записи на говор е в часове и трябва да е с добро качество. Само тогава ще могат да се уловят ритмите и интонацията на дадения човек.

Deepfake и подобните технологии са едно от отношенията, в които изкуственият интелект е нож с две остриета.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Мдаа.. да се научат сеотата да не дрънкат много много!

SLAYER
SLAYER

Както е тръгнало след 10-15 години няма да знаем кои са истинските президенти на най-силните държави в света. Ще е пълно с компютърно генерирани образи, компютърно генерирани изказвания и компютърно генерирани конфликти. Седи си президента Х на дивана и си пие мастичка, и в същото време се гледа на живо предаване как обявява война на Y… Заеби…

Зоро
Зоро

Виждам непозната дума – deepfake. Не разбирам какво точно означава, защо не е била преведена и какво налага вевеждане на нова дума?