Symantec: e-mail измамите с изнудване отново бушуват с пълна сила

2
429

Измамите чрез изнудване по имейл отново се завръщат като често използван инструмент от страна на киберпрестъпниците. Това показват данните от ново проучване на Symantec. Компанията е успяла да блокира почти 300 милиона такива имейли в първите пет месеца от 2019-та.

Измамата започва с изпращането на съобщение, в което се съдържа стара парола на потребителя в заглавието. В други случай е включен телефонния номер на жертвата. Така се привлича неговото внимание. Създава се впечатление, че “атакуващият” има достъп до личния живот на целта си.

Истината е, че информацията просто е взета от база данни след изтичане на лична информация от някой сайт

Вътре пише, че хакер се е сдобил с достъп до уебкамерата и е направил видеозапис с пикантно съдържание. Ако не бъде пратено определено количество биткойн, този запис щял да бъде разпространен.

Този тип измама съществува от много време, но от Symantec са започнали да наблюдават засилване на активността от средата на миналата година.

Между 1 януари и 29 май, 2019-та, малко под 289 милиона такива имейли са блокирани от компанията. Малко над 85 милиона от тях са в рамките на 17 дни през Февруари.

Bitcoin адресът понякога е написан като част от текста, друг път е написан на снимка или е прикачен в PDF файл. Това се прави, за да се намали риска софтуерът на имейл доставчиците да засече нелигитимната дейност. Например някои филтри блокират съобщенията с написан Bitcoin адрес в текста.

В голяма част от съобщенията пише, че е направен запис как потребителят посещава сайт за възрастни и се забавлява. Има случаи, в които измамниците се представят за работещи в съда и полицията. Казват, че са открили детска по*нография на компютъра. Най-бруталните мейли съдържат бомбена заплаха, която гласи, че в сградата е заложена бомба и, ако парите не бъдат преведени, тя ще бъде детонирана.

От Symantec предполагат, че има поне две групи за киберпрестъпления, които стоят зад повишението в броя на кампаниите. Те се възползват от това, че няма нужда хората им да разполагат с кой знае какви технически умения, за да извършат атаката.

Препоръките са да се използват всички инструменти за защита на e-mail пощата, които са налични. Звучи банално, но не трябва да се отварят съобщения и прикачени файлове от неизвестни източници. Паролата ни трябва да бъде възможно най-силна и по-възможност да бъде активирано двуфакторното удостоверяване.

През последната седмица попаднах на съобщения във Фейсбук групи от български потребители, които разказват, че са получили такива имейли.

Вие получихте ли такова съобщение? Коя версия на измамата са опитали да използват срещу вас?

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Alien
Alien

Всеки ден по 4;)
Снимали ме били… ми покажете го на цял свят… да види слънце малко.

TNT
TNT

няма лоша реклама 😉
ако са те снимали че правиш нещо пикантно то това означава че си физически здрав и можеш да си обект на интере от другия пол, а както казах вече… няма лоша реклама 😀