Tелевизори, бяла техника и смартфони ще са предпочитаните коледни подаръци

0
308
23 декември ще бъде вторият по сила ден за пазаруване тази година

Тези прогнози направиха експертите от УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Те допълват информацията с това, че за първият по сила ден Черният петък ръстът в продажбите спрямо предходната година  е бил цели 70%. Това се дължи на по-атрактивните онлайн предложения и промоции, както и улеснената процедура за кандидатстване на стоков кредит.

И тази година черната техника и по-специално телевизорите бяха най-желаната покупка. Те представляват 1/3 от общите продажби за този ден, а смартфоните минаха на трето място, след компютърната техника. Общият дял на тези три продукта от всички продажби на Черния петък е над 60%.

От направената от дружеството статистическа извадка се вижда, че средният размер на кредита е спаднал с 6%, като миналата година той е бил 810 лв., а тази година е 760 лв. Това се дължи на факта, че онлайн продукцията е с по-голяма тежест, а покупките са с по-ниска стойност от тези направени във физическите магазини.

На база на тези данни и на тези от миналата година, прогнозата на УниКредит е на 23 декември клиентите да се насочат към физическите магазини. Експертите очакват средната финансирана сума да бъде по-висока от миналата година с около 5% или приблизително 780 лв., тъй като тенденцията през цялата година е такава – по-висока финансирана сума.

Очакванията са на втория по сила ден за пазаруване тази година клиентите да се насочат към финансиране за покупка на телевизори, бяла техника и смартфони, които са сред най-предпочитаните коледни подаръци.

От началото на годината е възможно кандидатстването и одобрението за стоков кредит изцяло онлайн, като клиентът потвърждава договора си с един клик. Всичко това скъсява времето за доставка на стоката на клиента с от 3 до 5 дни.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за