Американското подразделение на T-Mobile и SpaceX сключиха стратегическо партньорство, което ще позволи на телекомуникационния гигант да ползва сателитите на SpaceX, за да доставя услуги на своите абонати и клиенти в САЩ, предава The Register. Двете компании обявиха новата си инициатива с името Coverage Above and Beyond на специално събитие, на което домакини бяха изпълнителният директор, основател и главен инженер на SpaceX Илън Мъск и изпълнителният директор на T-Mobile Майк Сиверт.

По силата на сключените от T-Mobile US и SpaceX договорености сателитите на Starlink, опериращи в никоземната орбита ще обслужват наземната безжична мрежа на T-Mobile US, като за начало операциите ще се ограничат до доставяне на текстови съобщения за цялата територия на САЩ, Хавай, части от Аляска, Пуерто Рико и американските териториални води. След като програмата влезе в ход и доставянето на съобщения започне, ще се премине и към доставянето на традиционни разговори и обмена на данни, допълват двете компании. В бъдеще те имат намерение тази програма да бъде разширена и с други части на света.

„Винаги сме мислели извън стандартите що се отнася до това какво означава за нас да поддържаме нашите клиенти свързани и това е причината да работим с най-добрите, за да доставим покритие отгоре и отвъд всичко, което нашите клиенти са виждали някога“, споделя Сиверт.

От SpaceX заявяват, че системата е изградена така че няма да се налагат някакви допълнителни модификации към устройствата на абонатите на програмата, нито ще има нужда от добавянето на специализиран фърмуер, получаването на актуализации или специално приложение. The Register привеждат, че това е различно от други сходни инициативи, които ще се възползват от новите възможности, предлагани от 5G стандарта. Подобен проект е бил обявен през юли от страна на Qualcomm, Ericsson и Thales за сателитни 5G неназемни (5G non-terrestrial networks, 5G NTNs) мрежи. Те ще изискват от потребителите притежанието на нови устройства, поддържащи спецификациите на стандарта.

Coverage Above and Beyond се разглежда, като програма, целяща да подпомогне наземната комуникации в случаите, в които собственикът на устройството излиза извън обхвата на мрежата на оператора.

„Важното в случая е, че това означава, че никъде по света няма да има мъртви точки за телефона ви“, обяснява Мъск. И въпреки оптимизма на известния предприемач, има скептици на програмата.

Като например Бил Рей от Gartner, който коментира пред The Register, че за целта Starlink ще трябва да използват по-големите v2 сателити, за които обаче те все още нямат разрешение за използване. Освен това те нямат разрешение за САЩ за използването на нужните честоти.

Самите устройства биха имали проблем, смята друг анализатор – Паоло Пескаторе от PP Foresight. Един тип от тях е съвместимостта, а друг е отражението на услугата върху батерията на устройствата, на които ще им се налага да търсят постоянно сигнал и това ще изтощи батерията. „Ще е нужно време, но SpaceX продължава да работи по това“, коментира той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари