Tata Nano трябваше да бъде революция в автомобилния дизайн, когато беше представена през 2008 г. като най-евтината кола в света. На теория тя отвори вратата към собствеността на автомобили за хора, които иначе би трябвало да карат само колелета или нищо изобщо. Десетилетие по-късно обаче, реалността е много различна. След като намали производството, индийският производител на автомобили заяви, че настоящият Nano „не може да продължи след 2019 г.“ Последните производствени данни помагат да се обясни хода на компанията. Tata е продала само един (да, един) Nano през юни спрямо 275 година по-рано, което само по себе си не е голямо разтърсване на пазар, където сегментът на автомобилния сектор е свидетел на експлозивен растеж.

Докато фирмата не обясни официално излизането от бизнеса, имаше много проблеми, които тормозеха Nano от самото начало. Производството стартира бавно и мъчително и имаше проблеми както по отношение на качеството, така и по отношение на безопасността (особено тенденцията за запалване), които повредиха репутацията му.

Най-голямата пречка за успеха обаче може да е дизайнът на самия автомобил. Tata мислеше, че фокусирането върху цената над всичко друго би помогнало на продажбите, но това намаление на разходите може да се окаже отблъскващо – за мнозина изглеждаше, че взимат слаба машина само заради цената. Индийската процъфтяваща средна класа изглежда е била по-заинтересована да спестява за нормални автомобили, които би се радвала да притежава.

Това не изключва бъдещ Nano, но вероятно това ще изисква фундаментална промяна във философията, която се съсредоточава върху стойността срещу парите, а не върху цената на дъното на автокаталозите. И няма гаранция, че ще бъде успешна дори и тогава. Макар автомобилните приложения като Uber може да не доминират Индия, те все още намаляват нуждата от собственост на автомобили. В някои случаи би могло да бъде по-евтино просто да се ползват автомобили на поискване, вместо да се купува нов.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
DebilianДаниел ДесподовТралалаДебилиънтъй-тъй Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Човек
Човек

Добре че още си го има Golf-а!

Рено Меган 3 комби
Рено Меган 3 комби

По-добре ЗАЗ отколкото Голф! Тва е6ати и мазохистите сте голфаджиите!

тъй-тъй
тъй-тъй

Има два свестни голфа – голф 2 и голф 5/който беше имиджов модел и неслучайно беше спрян след две години производство/, останалите са боклук.

Дебилиън
Дебилиън

Само БМВ !! Здрави машини, задно предаване , прилично количество кончета кво му требе на човек .

Тралала
Тралала

Селяк… С БМВ диагноза…

Debilian
Debilian

Има и нормални шофьори с БМВ . И съм си от София да те светна .Това че има пияни джигити които петнят марката не значи че бмв са лоши коли.

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Еми опелче, тва е…