Tchibo предлагали скенер с вирус за Коледа

1
61

H Security ни съобщава, че от известната немска компания Tchibo, която освен с кафето, което произвежда е известна с онлайн търговията, която предлага от своя сайт, са предложили за празниците странен „подарък“ на потребителите на сайта си – скенер за диапозитиви и негативи с вирус, вграден в софтуера на устройството.

35мм – устройство, което се произвежда от немската компания предлагаща електронно оборудване Hamma, се предлага на сайта на Tchibo за 59.95 евро. Все пак от компанията са взели своевременни мерки, изпращайки имейл на закупилите скенера, в който ги уведомяват за проблема. От Hamma също потвърждават инцидента. Въпросното устройство се предлага само от сайта на Tchibo и се оказало заразено с вирус от типа Win32/Conficker.B (по дефиниция на Microsoft), който бе във вихъра си преди четири години, когато от дейността му пострадаха хиляди компютърни системи по целия свят. Днес обаче засичнето му не е проблем за антивирусните продукти.

От анализа на инцидента се оказва, че вирусът се намира във файловете DCIM.exe и autorun.inf. Последният не може да причини особени главоболия днес, тъй като от Microsoft преди време взеха мерки във връзка с начина, по който Windows третира .inf файловете, именно поради метода на действие на Conficker. Проблемът обаче може да дойде от стартирането на .exe файла, което и да причини заразяване на системата. От Tchibo предлагат на клиентите си да им върнат парите, които са дали за скенера, като допълват, че, устройствата могат да бъдат ползвани спокойно след отстраняване на заразата от подходящ антивирусен софтуер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари