Немската компания зад популярния софтуер за оказване на отдалечена компютърна помощ TeamViewer обяви намерението си да проведе първоначално публично предлагане на местна борса. Очаква се това да е най-голямото IPO, провеждано в Германия от „дотком бума“ от края на миналия век.

TeamViewer планира да предложи 84 милиона акции на цена между €23.50 и €27.50 за дял, търсейки първоначална търговска оценка от общо €2.31 млрд., като тази сума може да нарасне до €5.5 млрд. Компанията подчертава също така това, че към момента нейната печалба продължава да расте.

TeamViewer бяха придобити преди четири години от европейския холдинг Permira Holdings за сумата от €870 милиона. Това означава, че планираното IPO ще покачи общата оценка на компанията с над шест пъти от това, което Permira платиха през 2014.

Bloomberg, които предават новината, припомня, че макар и Германия да има някои големи технологични компании, като SAP SE, то провежданите IPO сесии не са много, като последното по-голямо от тях е на Infineon Technologies AG от вече далечната 2000.

„Процесът ни по излизане на борсата върви по план: изключително радостни сме от положителната обратна връзка, която получаваме по отношение на уникалния бизнес профил на TeamViewer и перспективите за растеж пред нас“, обяви в специално изявление за пресата изпълнителният директор на компанията Оливер Щайл. „В следващите две седмици ние възнамеряваме да проведем срещи с потенциални инвеститори от целия свят, за да обсъдим с тях стратегиите ни за растеж, базирайки се на конкретни случаи от практиката, потребителските сегменти и състоянието на софтуерния пазар“.

Основана през 2005, TeamViewer се превръща постепенно в лидер в доставянето на софтуер за отдалечена поддръжка и достъп. За последно компанията обяви и версия за добавена реалност на програмата.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
емигрант
емигрант

Истината, е че от версия 11 нагоре бизнес.модела на база месечен/годишен абонамент е абсолютна боза и грешка! Иновативността им в AR сегмента е точно 0, имам едни Hololens, един HTC Vive и един EPSON Moveiro и само в на микромеките продукта работи отгоре-отгоре. Колеги от BMW също са недоволни от рекламирането на AR, a всъщност са си най обикновени отдалечени ръце. Нищо ново! Ползвам и съм с лиценз от версия 4, за щастие не надградих до този „уникален“ бизнес модел на база месечен абонамент и имам перманентен лиценз. Поддръжката им се скапа до ниво индо-пакистански идиоти в кол-център. За последните… Виж още »

bluewater
bluewater

Ползвах безплатната версия за лични нужди. След орязване на времето пробвах други програми. Спрях се на AnyDesk, според мен работи доста по леко и интуитивно. Определено съжалих че не съм потърсил алтернатива по рано.

TNT
TNT

и аз дълго време използвах безплатната версия за лични нужди, но след известно време започнаха да ме изнервят като ми прекъсваха сесията след има няма 30 секунди, и ги смених с AnyDesk.
не се наядоха на пари.