Telegram и Signal увеличават потребителската си база за сметка на WhatsApp

13
1200

Лошо обяснена актуализация на общите условия на услугата подтикна милиони потребители на WhatsApp да мигрират към алтернативни услуги като Signal и Telegram.

Загубата на потребители за приложението беше толкова голяма, че WhatsApp беше принудена да отложи прилагането на новите си условия, които бяха планирани за 8 февруари, и да проведе кампания за ограничаване на щетите, за да обясни на потребителите промените, които предстоят.

През първите три седмици на януари потребителската база на приложението Signal се увеличи със 7,5 милиона потребители в световен мащаб, според данни, споделени от комисията по вътрешни работи на британския парламент, а Telegram е спечелил 25 милиона нови потребители.

И в двата случая увеличаването на потребителите е дошло за сметка на WhatsApp. Данните, проследени от аналитичната компания App Annie, показват, че WhatsApp пада от позицията на осмото най-изтегляно приложение в Обединеното кралство в интервала от 12-ти до 23-ти януари. За разлика от това, на 6 януари Signal дори не беше сред първите 1000 приложения в Обединеното кралство, но на 9 януари беше най-изтегляното приложение в страната.

Ниам Суини, директор на публичната политика на WhatsApp за Европа, Близкия изток и Африка, заяви пред комисията по вътрешните работи, че се смята, че миграцията на потребителите е свързана с актуализацията на общите условия на компанията. Тя каза, че актуализацията има за цел да направи две неща: да даде възможност за нов набор от функции за бизнеса и да „направи разяснения и да осигури по-голяма прозрачност“ около вече съществуващите политики на компанията. „Няма промени в обмена на данни с Facebook никъде по света“, каза Суини.

Но след известните публикации – по ирония на съдбата широко разпространение в WhatsApp – твърдят, че новата политика за поверителност на услугата едва ли не дава право съобщенията на потребителите и тяхната лична информация да бъдат предавани към компанията майка – Facebook, докато в новите условия на WhatsApp се казваше, че става въпрос за предаване на основни идентификационни данни до Facebook. Именно поради разпространяването на това тълкуване на актуализацията на общите условия и скорострелното напускане на потребителите поради паника, WhatsApp обяви, че ще забави приемането на новите актуализации на условията на услугата. „Искаме да сте наясно, че актуализацията на правилата по никакъв начин не засяга поверителността на съобщенията на потребителите с техните приятели и семейство“, каза WhatsApp в актуализацията, публикувана на нейния сайт, който плаща за рекламиране в Google при търсения „WhatsApp политика за поверителност“. Компанията заяви, че ще забави прилагането на новата си политика до 15 май.

Директорът на App Annie, организация за пазарни изследвания, Амир Годрати каза, че бързата миграция на потребителите е съществен момент. „Този тип промени в приложенията за съобщения и социалните мрежи не са необичайни. Поради естеството на социалните приложения и начина, по който тяхната основна функционалност осигурява комуникацията с другите, техният растеж често може да се движи доста бързо въз основа на текущите събития. През последните няколко години наблюдаваме нарастващо търсене на приложения с криптиране на съобщенията от край до край, фокусирани върху поверителността.“

Преминаването към по-фокусирани върху поверителността приложения за съобщения е тенденция, чието изграждане е започнало преди проблемите на WhatsApp и обществената реакция във връзка с поверителността, смята Годрати.

„Приложенията за съобщения, които предоставят високонадеждни функции за поверителност, отбелязаха най-голям ръст на ангажираността през първата половина на 2020 г. Тези приложения видяха средно 30% по-голяма потребителска база спрямо техните алтернативи. Приложения като Signal, Telegram, Wickr и WhatsApp предлагат функции за поверителност, вариращи от криптиран трансфер на данни от край до край до „самоунищожаващи се съобщения“.

По ирония на съдбата обаче, в някои отношения WhatsApp е по-фокусиран върху поверителността на съобщенията и потребителите спрямо своя конкурент Telegram, който в момента се радва на привличане на потребители. WhatsApp прилага криптиране от край до край, което не дава възможност на доставчика на самите услуги да има достъп до потребителски съобщения – по подразбиране за всеки чат, с изключение на тези между потребителите и големия бизнес, което е специално регламентирано в общите условия.

Telegram обаче включва криптиране от край до край само за „тайни чатове“ – опция, която потребителите трябва да активират специално за всеки отделен контакт. Такива чатове „са предназначени за хора, които искат по-голяма поверителност спрямо обикновените потребители“, обяснява компанията в страницата си за често задавани въпроси. Това изглежда не е напълно ясно за всички потребители, тъй като според проучване на App Annie, над 62% от потребителите на Telegram смятат, че криптирането за чатовете е активно по подразбиране. Въпреки това, приложението се радва на големи симпатии сред потребителската си база, особено след политическите атаки от страна на Кремъл през 2018 г., когато Русия направи многократни опити за блокиране на услугата на територията на страната, на техническия екип на Telegram успя да заобиколи всевъзможните забрани.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари