fbpx
11.4 C
София

Tencent планира да пусне WeChat чатбот, подобен на ChatGPT

Най-четени

Tencent иска да се включи в надпреварата за изкуствен интелект и да представи собствен чатбот с ИИ, който да е конкурент на ChatGPT. Компанията планира да вгради чатбота в приложението си WeChat и да включи някои технологии с изкуствен интелект в свои водещи услуги – Weixin, Tencent Video и QQ.

Чатботът на Tencent се казва „HunyuanAide”. Той ще използва модела Tencent Hunyuan AI, който е способен да обработва естествен език, да разбира мултимодално съдържание и да създава собствено съдържание. Hunyuan AI дава на Tencent предимство пред конкурентите на китайския пазар, тъй като е най-добрият ИИ модел, наличен на китайски език.

Президентът на Tencent, Мартин Лау казва, че компанията иска да се запознае по-подробно с технологията на генеративен изкуствен интелект, използвана от ChatGPT и други приложения. Tencent разглежда тази ИИ технология като средство за разширяване и подобряване на социалните мрежи, а не като заплаха.

Въпреки това Лау казва, че Tencent не бърза да влезе в надпреварата с изкуствен интелект, тъй като иска да го направи по-добре от останалите. Той казва пред репортери, че когато става дума за приложения с ИИ, за компанията е по-важно да предложи качествен продукт, отколкото да бъде първа в областта. Той добави, че основният фокус на екипа е да гарантира, че ИИ моделът действително е изграден правилно и може да работи ефективно.

От компанията споделят, че технологията за генеративен изкуствен интелект може да се използва за допълнително подобряване на потребителското преживяване. Например, разработчиците могат да изградят мини програми, чиято цел е да подобри ефективността на видео игрите. Tencent има големи планове за своите платформи за игри и видео стрийминг, но към момента всичко е в процес на развитие.

Какво представлява технологията за генеративен изкуствен интелект?

Този вид изкуствен интелект може да генерира (създава) ново и уникално съдържание под формата на текст, изображения, видеоклипове, аудио и други. За разлика от традиционните алгоритми, които са предназначени да идентифицират, класифицират и разпознават модели и команди, генеративният ИИ непрекъснато се развива благодарение на своята база данни. Най-познатият пример за генеративен ИИ е ChatGPT, разработен от OpenAI.

Компании в Китай работят с генеративен ИИ

Китай започва усилено да използва технологията за генеративен изкуствен интелект – множество компании обявяват плановете си да пуснат приложения с технологията. Baidu, един от технологичните гиганти, който управлява най-голямата търсачка в Китай, наскоро пусна чатбота Earnie Bot за ограничен брой потребители. DAMO на Alibaba е в етап на вътрешно тестване и разработване на свой чатбот. Компанията JD стартира ChatJT. Университетът „Фудан“ в Шанхай вече пусна MOSS чатбот за публично тестване.

Други технологични компании като ByteDance, NetEase и Huawei също обявиха плановете си да се включат в надпреварата и да работят по подобни продукти и услуги.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини