Компанията Terra E Holding анонсира началото на строежа на завод от типа Gigafactory в Германия. Европа, веднага след Америка и Азия се включва в надпреварата в производството на акумулаторни батерии.

Терминът „Gigafactory“ вече може да се счита за нарицателно и преди време бе въведен от Илън Мъск за обозначаване на новите гигантски фабрики за производство на акумулаторни батерии. Производителността на тези заводи осигурява батерии с общ капацитет над 1 GWh. Оттук идва и името на тези фабрики. Мъск обяви неотдавна, че възнамерява да построи в САЩ още 2 или 3 подобни завода.

Разрастването на индустрията на електромобилите се отразява и в другите промишлени области, включително и в производството на литиевойонни батерии. В САЩ традиционният лидер е Tesla. В Азия има няколко големи производителя – Samsung, LG, Panasonic. В Европа обаче нищо подобно няма, но сега лидер в тази насока може да стане Terra E Holding. Анонсираната фабрика заслужава да бъде наречена Gigafactory, понеже ще произвежда акумулаторни батерии с общ капацитет 32 GWh.

Европейският проект е по-различен от американския. Първото производство трябва да започне през 2018 година, а достигането на пълната мощност е планирано за 2028 година. Първоначално ще се произвеждат батерии за малките домашни и средни централи с възобновяема енергия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
com
com
4 години

Ес е решили да последва др. зомбита( panasonic/tesla/samsung)
за създаване на ec_ЗОМБИ_батериен_мастодонт
чрез СУБСИДИРАНЕ(ПОСТИГАТ се цели чрез печатане на хартики) .

terra
terra
Отговор на  com
4 години

размяна :
памучен плат_€ за батерии

bluewater
bluewater
4 години

Не че нещо ама … ко ш ги прайм тез батерий после?

Пенчо
Пенчо
Отговор на  bluewater
4 години

Ти нищо , ние ще караме колите си на тях

bluewater
bluewater
Отговор на  Пенчо
4 години

После. След като Вие Пенчо се скъсате от возене или са вечни? Вероятно съм пропуснал информацията как ще се рециклират.