Tesla вече контролира почти една трета от глобалния пазар за електромобили

0
555

Уеб порталът EV Sales публикува рейтинга на световните продажби на електрическия транспорт за 2020 година. През първата половина на тази година Tesla е продала малко над 179 хиляди електромобила и владее 28% от глобалния пазар. Това число изглежда още по-впечатляващо ма фона на продажбите на автомобилната компания на Илън Мъск в сравнение с конкурентите – тя е продала толкова електромобили, колкото са продали следващите три автомобилни компании от този рейтинг взети заедно.

Въпреки че някои аналитици са на мнение, че Tesla удържа лидерските позиции само заради твърде бавното отказване на автомобилните концерни от бензиновите ДВГ, автомобилната компания на Мъск с всяка една изминала година увеличава своята преднина. 2020-та също не е изключение. Според рейтинга на EV Sales, първото място е на Tesla, а зад нея с голямо изоставане е класиран алиансът Renault/Nissan, който е продал 65 хиляди електромобила и по този начин владее 10% от този пазар. На трето място е германският автомобилен производител Volkswagen Group с 64 хиляди продадени електромобили, който също контролира 10% от пазара.

На четвърто и пето място се намират съответно китайската BYD и корейците от Hyundai/Kia. Те са продали по около 43 хиляди електрически автомобила и имат по 7% от глобалния пазар за електромобили.

Очаква се през втората половина на 2020 година конкуренцията в тази област да стане много по-твърда. Наскоро започнаха продажбите на германския Volkswagen ID.3, който не е отчетен в рейтинга. И още, Volvo започна производството на седана Polestar 2, продажбите на който започват тази есен. А Mercedes-Benz подготвя за късната есен своя седан EQS.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари