Tesla владее почти 25% от световния пазар на електромобили

5
443

Аналитиците на компанията TrendForce съставиха рейтинг на 5-те най-големи производители на електромобили, в който те са класирани според броя на продадените електрически автомобили към края на 2020 година. Както и предишната година лидер е Tesla с 24,5% пазарен дял от годишните продажби на електромобили в целия свят, като най-добре продаваният модел съвсем очаквано е Model 3. При това автомобилната компания на Илън Мъск е продала четворно повече електромобили в сравнение със своя най-близък конкурент Volkswagen, който е на второ място в този рейтинг и контролира едва 6,6% от пазара.

Успехите на германския технологичен гигант се дължат предимно на новия електромобил ID.3, както и на факта, че се увеличиха продажбите на популярния електрически e-Golf. Тази година на пазара трябва да излезе новия ID.4 и се очаква Volkswagen да си остане на второ място в тази класация и да намали изоставането от Tesla.

На трето място по продажби за 2020 година е китайската компания BYD. Тя предлага голям избор на електромобили и владее 6,4% от този пазар, като малко и остава, за да достигне показателите на Volkswagen.

На четвърто място също е китайски производител, който стана много известен със своя бюджетен електромобил Wuling Hongguang. Неговият дял в световните продажби е 6,2%, като аналитиците считат това за фантастичен резултат, особено като се има предвид, че продажбите на този електромобил стартираха в средата на 2020 година и че той се продава единствено в Китай. Интересно е, че този електромобил се продава най-много в селските райони на Китай и ако тези темпове на продажби се запазят, то през 2021 година Wuling Hongguang може да се класира на второ място, но няма как да догони Tesla.

На пето място по продажби на електромобили е Renault с 5,6% пазарен дял

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари