fbpx
13.8 C
София

Tesla възнамерява да излезе на многомилиардния пазар на зелени кредити

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Агенцията по охрана на околната среда на САЩ разглежда заявките от осем компании с молба да им бъде разрешено да излязат на многомилиардния пазар със сертификатите за възобновяема енергия. Едната от тях е Tesla. Автомобилната компания на Илън Мъск възнамерява да се присъедини към новия курс на администрацията на президента Джо Байдън за защита на планетата от парниковите газове.

Излизането на Tesla на пазара със зелени кредити може съществено да промени този пазар, който бе сформиран в края на миналия век и има за цел привличане на инвестиции в биогоривната индустрия на страната. Идеята е да се намали зависимостта на САЩ от чуждестранния нефт. Към 2020 година на този пазар имаше около 18 милиарда сертификата, като доминираща роля играят производителите на етанол. Според Reuters, заявката на Tesla най-вероятно се отнася до производството на електричество от биогаз.

Очакванията са, че когато това лято администрацията на Джо Байдън разгледа заявките, ще определи по какъв начин електромобилите могат да да се класират за тези търгуеми кредити. Появата на Tesla и другите производители на EV на този пазар може да привлече необходимите инвестиции за изграждането на така необходимата инфраструктура от мощни зарядни станции.

Разбира се, това едва ли ще се хареса на нефтопреработващи те компании, на които ще се наложи да купуват тези кредити. На практика се получава така, че по този начин те ще субсидират компаниите, които унищожават техния бизнес.

За автомобилната компания на Илън Мъск това може да се окаже нов мащабен източник на приходи, при това съществен, особено в съчетание с федералната програма за най-различни отстъпки при закупуването на електромобил.

Сертификатите за възобновяема енергия са финансов инструмент, който служи за поддръжка развитието на възобновяемите източници на енергия. Този документ показва, че даден купувач е закупил определено количество слънчева или вятърна енергия.

Да напомним, че в началото на тази година Илън Мъск предложи на администрацията на новия президент на САЩ да въведе нов данък за емисиите от въглероден диоксид. Генералният директор на Tesla и SpaceX е уверен, че пазарът функционира правилно, когато цените, които според неговото мнение са просто информация за продукта, съответстват на действителността. Що се отнася до отделящите въглероден диоксид продукти, то техните цени не са верни, понеже не отразяват вредата от тези емисии за околната среда и за човека. Мъск счита, че ако цените на всички продукти бъдат формирани по такъв начин, че да бъде взета предвид тяхната въглеродна следа, то самата икономика или казано по друг начин, невидимата ръка на пазара сама ще реши всичко, понеже продуктите с по-голямо отделяне на въглероден диоксид бързо ще отпаднат от пазара, тъй като значително ще поскъпнат и тяхното търсене рязко ще намалее.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини