fbpx
17 C
София

Tesla заведе съдебно дело срещу Алекс Катилов за кражба на фирмена информация

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Информационната агенция Bloomberg съобщи че Tesla е завела съдебно дело срещу разработчика Алекс Катилов (Alex Khatilov). Компанията обвини програмиста в кражбата на голям обем конфиденциални данни. Катилов е започнал да работи отдалечено в автомобилната компания на Илън Мъск на 28 декември миналата година на длъжност Senior Quality Assurance Engineer (специалист и ръководител на групата по тестване на софтуер) и е уволнен на 6 януари тази година.

Отделът за сигурност на Tesla е забелязал, че за една седмица работа Катилов е копирал в своя акаунт в електронния облак Dropbox над 6000 скрипта, които автоматизират широк спектър от бизнес функциите на компанията, както и около 20 хиляди други фирмени файла, включително компоненти на сървърните системи, както и файлове от системите EHS и WARP Drive. Tesla поискал от окръжния съд на Северния окръг на щата Калифорния да задължи Катилов да изтрие всички тези файлове. Компанията допълва, че повечето от откраднатите файлове нямат никакво отношение към непосредствената работа на Катилов.

На 22 януари съдията Ивон Гонзалес Роджърс се съгласи с доводите на Tesla и нареди на Катилов забавно да изтрие всички копирани файлове, записи и електронни писма, като е необходимо да представи доказателства за извършената работа на Tesla и на съда. С това съдебното дело не приключи и разработчикът отново трябва да се яви пред съда на четвърти февруари. Tesla обвинява програмиста в предумишлена кражба на фирмени тайни и иска заплащането на нанесената вреда, включително и заплащането работата на адвокатите. В съдебния иск не се съобщава размера на исканата компенсация.

В интервю за New York Post Катилов заяви, че не се е опитвал да открадне и да предаде на трети лица тази информация. Той бил учуден и шокиран от съдебния иск на Tesla, както и от бързото му уволняване. Катилов уточни, че след като на 28 декември е бил приятна работа, Tesla му е изпратила файлове с информация относно типа на работата на новоназначените специалисти, както и архив с работни файлове, които новият разработчик трябва да изучи. Катилов е работил отдалечено и е направил резервен архив на папката в своя компютър, съдържаща файловете на Tesla. След това ги е прехвърлил в електронния облак Dropbox. Той каза още, че не е направил това умишлено и изобщо не е знаел, че в този архив има 26 000 файла.

Няколко дни по-късно службата за информационна безопасност на Tesla се е свързала с Катилов и е поискала да ѝ бъдат показани качените в Dropbox файлове. Също така компанията го е помолила да премахне тази информация. Катилов е направил това, а след няколко часа Tesla официално го е уведомила, че е уволнен.

Катилов добавя, че има 20 годишен опит на работа в IT сектора и знае как да работи с конфиденциални данни. Той каза още, че Tesla не му е забранявала да използва Dropbox и че  не е имал достъп към каквато и да била конфиденциална информация на компанията..

При направената от Tesla проверка бяха открити хиляди конфиденциални файлове в личното хранилище на Катилов в Dropbox. Оказа се, че разработчикът не ги изтрил след като е получил съответното нареждане от компанията, след това е излъгал и се е опитал да замете следите си. Компютърните системи ясно показват, че Катилов е започнал да копира конфиденциалните файлове три дни след назначаването си. Защитните системи на Tesla са фиксирали, че на четвърти януари той е изтеглил няколко хиляди файла, върху които специалистите на Tesla са работили през последните 12 години.

Tesla заяви, че не знае и че няма как да знае дали Катилов е копирал тези файлове в други електронни облаци и дали ги е дал на конкурентите на компанията. Tesla каза още, че до откраднатите файлове, освен Катилов са имали достъп още около 40 души от приблизително 50-те хиляди специалисти на компанията. Тези хора в момента се проверяват от службата за сигурност на компанията.

В съдебния иск Tesla описва, че Алекс Катилов е известен и под имената Алекс Тилов и Сабир Катилов.  Той живее в град Сан Бруно и може би ето това е неговият Twitter акаунт


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини