fbpx
15.5 C
София

Tesla започва изграждането на гигантска система за акумулиране на енергия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Инсталацията с мощност 1200 мегаватчаса ще стане най-голямата система за съхранение на енергия в света Тя ще бъде изградена в Калифорния, близо до град Монтерей и ще бъде 10 пъти по-мощна от другия подобен проект на TeslaHornsdale в Южна Австралия. Съоръжението ще бъде построено на мястото на стара газова електроцентрала и ще даде възможност за акумулиране енергията на слънцето и вятъра.

Tesla получи необходимото окончателно разрешително за подмяната на оборудването на електроцентралата Moss Landing в Калифорния. Проектът бе единодушно одобрен от Комисията по планиране инфраструктурата на окръг Монтерей.

Централата Moss Landing, която преди време обслужваше огромна територия, сега постепенно спира работа и към днешен ден работи едва с 10% от проектната си мощност. Но съвсем скоро на нейна територия ще бъдат инсталирани 449 акумулаторни модула тип Megapack с обща мощност 1200 мегаватчаса.

Засега най-голямата подобна система за акумулиране на електрическа енергия е проектът Tesla Hornsdale с мощност 129 мегаватчаса. Когато бе построена, тази система бе три пъти по мощна от съществуващите конкуренти. Но новата акумулаторна система е 10 пъти по-мощна.

Новата акумулаторна централа ще се използва за акумулиране енергията от слънчевите и вятърните електроцентрали, както и за изглаждане на напрежението в пиковите моменти на консумация.

Партньор на Tesla в този проект е компанията Pacific Gas and Electric, която възнамерява да финансира още три подобни системи за акумулиране на електрическа енергия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
34 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини