Tesla започна да продава в Европа сглобените в Китай електромобили Model 3

7
1368

Купувач на Tesla Model 3 от Франция публикува в уеб пространството копие на своята фактура, която показва, че купеният от него екземпляр е сглобен в Китай. Това  потвърждава предишното изтичане на информация, че автомобилната компания на Илън Мъск възнамерява да продава в Европа електромобила Model 3, сглобен в Gigafactory 3 в Шанхай.

Засега Tesla няма собствен завод в Европа, а берлинската Gigafactory 4 се изгражда с много бързи темпове, но там първоначално ще започне да работи поточната линия за сглобяването на Model Y. Доскоро Tesla изнасяше в Европа електромобилите Model 3 произведени в САЩ, като ограничените доставки и високите мита, които вдигнаха цената на този електрически автомобил не попречиха на Model 3 да стане най-продаваният електромобил в Европа. Първоначалните планове на Tesla бяха Gigafactory 3 да произвежда продукция единствено за китайския пазар, но голямото търсене на Model 3 в Европа създаде благоприятни условия за продажби.

Наскоро Tesla представи на китайския пазар усъвършенствания Model 3 версия Standard Range Plus с литий-желязо-фосфатни (LFP) акумулаторни батерии, произвеждани от CATL. Тяхното главно достойнство е, че при LFP не се използва кобалт – най-скъпият компонент в акумулаторните блокове на електромобилите. Новата Model 3 SR, която се сглобява в Китай, е по-евтина от своя аналог, който се сглобява в САЩ. Изглежда именно това е накарало Tesla да промени стратегията си и да започне да продава в Европа Model 3 SR, сглобени в Китай.

Фактурата показва, че във Франция цената на Model 3 Standard Range Plus е 46 600 евро.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари