Tesla започна строителството на Gigafactory 3 в Китай

8
1491

Заводът в Шанхай ще бъде строен с възможно най-бързи темпове, понеже заради търговската война със САЩ, Китай въведе 40% мито за импортните електромобили. Новият завод е необходим на Tesla възможно най-скоро.

Във видеозаписа, направен от дрон се вижда ограденият район, на който може да бъде изградена фабрика с размерите на Gigafactory 1. Вижда се и тежка техника, която разтоварва оборудване.

Tesla възнамерява да започне производството на някои компоненти за своите електрически автомобили още от следващата година. Производството на готови електромобили трябва да започне след две години.

Gigafactory в Шанхай е най-амбициозният проект, десетки пъти превъзхождащ всичко, което досега Илън Мъск направи в Tesla. Още на първия етап китайската фабрика изискваше огромни дипломатични усилия. Китайските власти дават подобни ресурси единствено за съвместни предприятия. Но Мъск каза, че по този начин могат да бъдат откраднати важни технологии и в крайна сметка получи правото да построи завод без китайски партньор.

Gigafactory 3 е проектирана да произвежда по 500 000 електромобила годишно за китайския пазар. Това е наистина много. Но Мъск вече усъвършенства производството и сега от поточните линии слизат по 5000 електромобила Tesla Model 3 на седмица.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
7 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
ПенчоВеселинШишоГадьоКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

А що не га построиха в САЩ да дадат работа на хамериканците.
– Щот американците, са неграмотни и не могат да съберат работници за фабриката.

zozo
zozo

Колеее , прави впечатление , че и в Расиаа не са го построили , там що бе мамин ?

Кольо
Кольо

Руснаците сами си строят, маминото, не чакат на гнилите ябълки.

Шишо
Шишо

ма верно че сами ги строят, да да. направиха един завод след втората световна война кога окрадоха документацията и оборудването на БМВ и така се пръкна азлк-то сиреч „Ах Защо Ли те Купих“. после кат видяха колко са изостанали повикаха фиат в края на 60-те на 20-ти век да им постри друг завод. и там излизаха едни перли, бисери, диаманти… след като болшевишка русия рухна дойде рено ама сега там повече от 20 коли на ден не се правят, то пък се оказа че и тях няма кой да купува щот им били скъпи на твоите сънародници бе мамин. ти… Виж още »

Гадьо
Гадьо

Ако можеше да четеш, щеше да разбереш защо строи фабрика и в Китай! То си е написано, заради високите мита (40%) за внос на електромобили от САЩ.

Шишо
Шишо

колка, затвори файлчетата с опорки и се огледай около тебе колко американски марки и стоки има? не не, водката не я брой, колкото и да е хубава и колкото и странно да ти изглежда това, тя си е ваша! и боярещник ли имаш? че не ви ли плащат достатъчно за водка? леле а казват че зарплатите в ленинград били високи…

Веселин
Веселин

Колка, защо се казва Гигафактори 3? Защото вече имат други две и те са в САЩ. Първо се чете и мисли, а после се пише.

Пенчо
Пенчо

Така е, но явно в русия първо пишат после мислят…