Tesla патентова гигантска машина за леене на почти цял електромобил

18
5232
Model Y

Tesla възнамерява да направи производството на електромобила Model Y максимално ефективно. Освен значителното намаляване на кабелите, Мъск планира вместо да използва щамповане на отделните детайли и тяхното сглобяване, да премине към леенето на по-голямата част от купето и шасито. Това трябва да става наведнъж, с помощта на гигантска машина за леене.

Преди седмица се появи информация, че Tesla се подготвя радикално да намали дължината на кабелите в своите нови електромобили. Това е необходимо, за да може електрическата инсталация изцяло да се поставя от роботи. Но това е само първата стъпка към мечтата на Илън Мъск – изцяло автоматизирано производство.

Уеб порталът Electrek съобщи, че Tesla е патентовала гигантска машина за леене, с помощта на която купето ще бъде отлято във вид на един единствен детайл.

Към днешен ден във фабриките на Tesla детайлите за купето се щамповат от множество най-различни преси и други машини. След това компонентите се сглобяват от хора и роботизирани системи. Но Мъск настоява, че този процес не е достатъчно ефективен и трябва да бъде усъвършенстван и модифициран.

Мъск е пресметнал, че новата гигантска машина за леене ще намали времето за сглобяване, оперативните разходи и площта, необходима за сглобяването на един електромобил. Явно по този начин ще бъде осъществено масовото производство на новия Model Y. Electrek е на мнение, този подход ще бъде приложен в китайската Gigafactory 3, строителството на която продължава с рекордни темпове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари