Tesla патентова гигантска машина за леене на почти цял електромобил

18
5109
Model Y

Tesla възнамерява да направи производството на електромобила Model Y максимално ефективно. Освен значителното намаляване на кабелите, Мъск планира вместо да използва щамповане на отделните детайли и тяхното сглобяване, да премине към леенето на по-голямата част от купето и шасито. Това трябва да става наведнъж, с помощта на гигантска машина за леене.

Преди седмица се появи информация, че Tesla се подготвя радикално да намали дължината на кабелите в своите нови електромобили. Това е необходимо, за да може електрическата инсталация изцяло да се поставя от роботи. Но това е само първата стъпка към мечтата на Илън Мъск – изцяло автоматизирано производство.

Уеб порталът Electrek съобщи, че Tesla е патентовала гигантска машина за леене, с помощта на която купето ще бъде отлято във вид на един единствен детайл.

Към днешен ден във фабриките на Tesla детайлите за купето се щамповат от множество най-различни преси и други машини. След това компонентите се сглобяват от хора и роботизирани системи. Но Мъск настоява, че този процес не е достатъчно ефективен и трябва да бъде усъвършенстван и модифициран.

Мъск е пресметнал, че новата гигантска машина за леене ще намали времето за сглобяване, оперативните разходи и площта, необходима за сглобяването на един електромобил. Явно по този начин ще бъде осъществено масовото производство на новия Model Y. Electrek е на мнение, този подход ще бъде приложен в китайската Gigafactory 3, строителството на която продължава с рекордни темпове.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
11 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Petar
Petar

Може и да успее, но ми е интересно дали ще се намери застраховател за това монолитно „чудо“.

Ебачев
Ебачев

Тук има хора които хал хабер си нямат от металознание, но за сметка на това бързат да си Изложат ‘знанията’ (типично по Ганьовски). Прокатът (валцованата стомана) има съвсем различни механични свойства от ЛЕТИЯТ метал. Прокатът може да се разглежда като анизотропен материал, при който кристалната решетка е със специфична форма. Това му придава и съответните механични свойства. За да се отлее купе на автомобил и да има същите механични свойства, ще трябва да се използва съвсем друг материал, и след което най малкото да се термообработи, което ще увеличи енергийните разходи и разходите за материал чувствително. Целият процес се забавя… Виж още »

'Бачев
'Бачев

Ако си чел оригиналната статия – машината е проектирана от леяр инженер (А НЕ Мъск) който в момента работи в една от големите фирми за авточасти в САЩ. Така , че философе може да си завреш коментара дето слънце не огрява през по-голямата част от годината – тоест не става за слънчеви панели това място 🙂

Почти
Почти

Става въпрос за алуминий, ама кой да преведе на разбираем за чичко специалист език 😁

Ивелин
Ивелин

А ти предполагам имаш по – големи познания от инжинерите на Мъск, които държиш да изложиш пред нас незнаещите, за да задоволиш собствените си нарцистични изблици. Няма нужда 😉

Надблюдател
Надблюдател

Немога да разбера КОЕ те кара да си мислиш за железна/прокатна/стоманена отливка?
За алуминий който се лее като вода дали си чувал?
Бях чел друга статия където точно за алуминива отливка ставаше въпрос. Е по точно за алуминиева сплав от самолетния тип май 6061 не съм сигурен.

favr
favr

и като ти чукнат калника, цялото купе ли сменяш…?

алабала
алабала

Ще патентоват друга машина, която ще ти реже частично счупената част и ще ти заварява новата част.

1sd
1sd

Колата няма да е лята цялата. Идеята е вместо различни машини – 1 за багажник, 1 за врати, 1 за преден капак, 1 за брони – всичко да се прави в 1 единствена нашина с всички калъпи наведнъж. Тоест вместо да произвеждате 5 неща на 5 конвейра ги произвеждаш на 1 конвейр, което е идеята на индустриалната революция в крайна сметка.

favr
favr

„Уeб пopтaлът Еlесtrеk cъoбщи, чe Теѕlа e пaтeнтoвaлa гигaнтcĸa мaшинa зa лeeнe, c пoмoщтa нa ĸoятo ĸyпeтo щe бъдe oтлятo във вид нa eдин eдинcтвeн дeтaйл.“

ллл
ллл

Егати и злобното човече. Мечтата му е да прибира всичката печалба само за себе си и пълна експлоатация на потребителя. Дано се провали и да го бутнат в дранголника

Аекс
Аекс

Пич, недей да си толкова самокритичен, и ти имаш добри страни… може би.

жоро
жоро

Предполагам, че има … някъде дълбоко. Учудващ е броят на хората, които плюят по Мъск на общо основание без да са прочели нещо за него. АКО Мъск искаше пари отдавна да се е купил остров някъде и да си кара времето там.

Colombino
Colombino

Това и напомни един стар соц-виц:
Отива един в патентното бюро и казва:
– Искам да патентовам обществена машина за бръснене. Вместо всеки да си купува самобръсначка и да се трошат народни пари, правим една обществена машина и тя ще бръсне всички мъже.
– Ама как така, те всички мъже имат различна форма на лицето ?!
– Само първия път …

яфф
яфф

най велик на планетата!юнищо чудно да е заченат скришом от извънземен😂.Едно време имаше един заченат от златен дъжд ужким велик пророк,ама той си беше религиозна мишка😂

115
115

Направо да ги пусне на 3d принтер и да се свършва с тая мъка.

Последния самурай
Последния самурай

кога ви остава време да пишете глупости – ми като не разбирате трайте си . Само тука в тая местност простаците изказват мнение ….

favr
favr

че премести са в местност, в която простаците си мълчат… да не са та вързали тука…