Tesla подаде патентна заявка за използването на всички произведени електромобили за обучение на ИИ

12
7471

Tesla подаде патентна заявка за технология, даваща възможност за използването на целия парк от продадени електромобили, които ще се използват в обучението на изкуствения интелект на компанията. Става дума за обучението на централната невронна мрежа – събираните от всеки електромобил данни се класифицират локално от бордовият компютър, който преценява тяхната ценност за обучението на общия ИИ. В електронния облак на Tesla ще се изпращат само ценните за обучението на автопилота данни.

Този бизнес модел на Tesla разкрива широки възможности пред разработчиците на автопилота. Докато всички останали автомобилни компании използват сравнително малък флот от автомобили за провеждане на експерименти и събиране на необходимите данни, автомобилната компания на Илън Мъск оборудва абсолютно всички свои електромобили с комплект сензори за събиране на пътна информация и на тяхна база усъвършенства своя автопилот.

В патентната заявка се описва метод, позволяващ локалното класифициране на потенциалните данни за тренировката на изкуствения интелект. Ако използваната програма реши, че са налични потенциално полезни за ИИ данни, то тя дава команда те да бъдат изпратени по безжичен път. След това тези данни се използват за подобряване работата на автопилота.

Производителността на системите с дълбоко машинно обучение силно зависи от качеството на подаваните данни. Тези данни се събират и класифицират твърде трудно, но Tesla изглежда е намерила изход от тази ситуация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари