Tesla подаде патентна заявка за използването на всички произведени електромобили за обучение на ИИ

12
7371

Tesla подаде патентна заявка за технология, даваща възможност за използването на целия парк от продадени електромобили, които ще се използват в обучението на изкуствения интелект на компанията. Става дума за обучението на централната невронна мрежа – събираните от всеки електромобил данни се класифицират локално от бордовият компютър, който преценява тяхната ценност за обучението на общия ИИ. В електронния облак на Tesla ще се изпращат само ценните за обучението на автопилота данни.

Този бизнес модел на Tesla разкрива широки възможности пред разработчиците на автопилота. Докато всички останали автомобилни компании използват сравнително малък флот от автомобили за провеждане на експерименти и събиране на необходимите данни, автомобилната компания на Илън Мъск оборудва абсолютно всички свои електромобили с комплект сензори за събиране на пътна информация и на тяхна база усъвършенства своя автопилот.

В патентната заявка се описва метод, позволяващ локалното класифициране на потенциалните данни за тренировката на изкуствения интелект. Ако използваната програма реши, че са налични потенциално полезни за ИИ данни, то тя дава команда те да бъдат изпратени по безжичен път. След това тези данни се използват за подобряване работата на автопилота.

Производителността на системите с дълбоко машинно обучение силно зависи от качеството на подаваните данни. Тези данни се събират и класифицират твърде трудно, но Tesla изглежда е намерила изход от тази ситуация.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nik
Nik

„ценност“ – систематизират по важност / полезните

Иван
Иван

Всички автомобилни компании с изключение на Тесла ще фалират много скоро. Пасивите които имат са прекалено скъпи за издръжка а инвестицията в новата технология наваксването до нивото на Тесла е невъзможно за тях вече.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Ще се обединят Ванка, спрат ли да работят с ЛГ и Панасоник, тогава въпросния съюз, който може би ще се формира, ще вземе лг или панасоник, в зависимост кой ще отпадне щом тесла почнат собствените батерии да ползват само. Другия сценарий, който виждам е Тесла да продава системите си, както в телефоните, всички джасат сони камери с изключение на лейка и цайс (два бранда). В момента са споделили схемите си за ел. автомобил, демек и тука в България можем да си правим (ако си спомняте това лято), стига да има части/материали и прочие… Ако Тесла са унищожават останалите, те ще… Виж още »

Бай Миеле
Бай Миеле

Иван-ка
Няма да фалират, не се притеснявай 🙂
Има хора, които ги мислят много по-добре нещата

Иван
Иван

Миле, Тесла имат най-много кеш и най-малко дългове от всички автомобилни компатии в момента. Ако икономическата криза се задълбочи някои компании няма да оцелеят дори тази криза.

Бай Миеле
Бай Миеле

Не се притеснявай, няма да стане така
Капитализацията на Тесла изобщо не може да се мери с капитализациите на автомобилните концерни.

ГМан
ГМан
AxOx
AxOx

Интересно, с какво е по-различен този иск за патент от този на Гугъл, който също споделя информация…. или Мъск иска да присвои правото над всички ел.коли .. ако му расрешат патента, значи го правят монополист!
Тия патенти съвсем се сговниха, защото страните като САЩ просто ги ползват за да вържат всички останали като роби и дойни крави.

Иван
Иван

Напротив, всички Тесла патенти са отворени и Мъск ги подари за безплатно ползване но никой досега не ги е ползвал…

ДееФа
ДееФа

Да не бъркаш ТЕСЛА и Мъск с Линус Торвалс и GNU? Защото те отвориха патентите си свързани със зарядни станции и т.н. което ще помогне да ползват станции произведени от други.. Останалото си е тайна и патенти..

Бай ганьо
Бай ганьо

Терминатор идва

Io of the cars
Io of the cars

Точно за обучение на автопилота ще да е работата…Колкото фейсбук ги събира данните с цел подобряване на услугата.. Ела ми виж корабчето в окото.. Тази идея форд също я има за събиране и продажба на данни но не знам при тях до къде стигнаха нещата .. Скоро телевизора,хладилника и колата ще снасят повече информация за нас от който и да било доносник… Айде и една чисто хипотетична теория(без факти): на тесла колите имат камери.Заради автопилота разбира се.Скоро ще пускат огромни масиви към сървър..За подобрение на услугата а с 5G ще могат и лайв видео да споделят.. След това се прави… Виж още »