fbpx
-3.2 C
София

Tesla подготвя 40 годишен договор с Giga Metals за доставка на никел и кобалт

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Tesla води преговори с канадската миннодобивна компания Giga Metals относно сключването на 40 годишен договор за доставката на никел с ниско съдържание на въглерод за своите батерии. Информацията е на агенция Reuters, която цитира три източника едновременно. Илън Мъск спази обещанието си, дадено през месец юли тази година, че ще сключи дългосрочен договор при много изгодни условия с минна компания, която ще осигури на Tesla евтини суровини за акумулаторните батерии на електромобилите.

Към днешен ден Tesla използва никел-кобалт-мангановите батерии на LG Chem и никел-кобалтовите батерии на Panasonic Corp. Но наскоро се оказа, че има огромен ръст на търсенето на електромобилите Model 3 и сега тези два доставчика на батерии вече не са достатъчни.

„Тесла е готова да сключи мащабен договор за дълъг период от време на всеки, който извършва ефективен и екологичен добив на манган“ – заяви Мъск.

Генералният директор на Tesla добави, че компанията възнамерява значително да увеличи пробега на своите електромобили с помощта на новите литий-желязо-фосфатни акумулаторни батерии с голям капацитет. По този начин необходимостта от литиевойонни батерии на базата на никел, ще намалее.

Канадската компания Giga Metals идеално отговаря на изискванията на Мъск. Тя има лиценз за разработване терена на мината Turnagain в Британска Колумбия – най-западната провинция на Канада. Това съществено опростява логистиката, понеже не се налага да се извозват суровини за фабриката на Tesla в Тексас от други континенти. Тази мина е много богата – изследванията показват, че там има около 2,36 милиона тона никел и 141 хиляди тона кобалт. Giga Metals  възнамерява да произвежда по 40 000 тона никел и по 2 000 тона кобалт годишно в продължение на следващите 20 години. Общия срок на използване на мината Turnagain е оценен на минимум 40 години.

Giga Metals има и друго изключително важно преимущество в сравнение с другите минни компании. Тя извършва своя добив чрез използването единствено на екологични методи. Компанията е готова да използва предимно електрическата енергия на близко разположената до нея ВЕЦ, както и да компенсира изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата чрез използването на този газ при преработката на отпадъчните продукти. От получаваната при добива на никел шлака плюс въглеродния диоксид се получава строителен материал, подобен на обикновения цимент. За сравнение, световните доставки на никел растат предимно от увеличаването на добива в Индонезия, където отпадъците се изхвърлят директно в океана.

Tesla възнамерява да финансира разширяването на оперативната дейност на Giga Metal, а минната компания ще възвърне инвестициите във вид на никел и кобалт и малка част от своите акции. Засега не се споменават конкретни числа, но финансовите анализатори пресметнаха, че Tesla ще инвестира $1 милиард, като в тази сума не са включени енергийните разходи.

Reuters добавя, че сделката ще обхване целия срок на експлоатацията на рудника – тоест, минимум 40 години. Tesla ще използва малко кобалт от това находище, понеже преминава към акумулаторни батерии без никакъв кобалт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини